“Wow, du taler rigtigt godt dansk”

– og andre dumme ting folk, har sagt til mig

dansk

Et eller andet sted i baghovedet har det måske givet mening, at nogle etniske danskere troede jeg var født i Somalia. Måske havde de bare en forestilling om, at jeg ikke var dansk eller at jeg ikke kunne tale sproget, fordi jeg har den hudfarve jeg har og mit navn er “eksotisk”. Måske troede de, at deres stereotypiske forestilling om mig legitimerede, at de kunne fyre alle mulige små-racistiske udtalelser efter mig. Når de så lærte mig at kende bliver de hurtigt gjort til skamme, for ja- jeg er dansk og ja – jeg kan faktisk godt tale dansk.

Her er et par af de dumme ting etniske danskere har sagt eller spurgt mig om igennem årene. Ting, der har gjort, at jeg nogle gange bare har grinet (fordi jeg ikke vidste, hvad jeg ellers skulle gøre), måbet, kommet med et aggressivt svar eller bare rystet på hovedet – fordi de åbenbart ikke vidste bedre.

Af Ayan Mouhoumed Illustration af Serife Kart

Du er sgu okay Ayan!

I mit tidligere liv arbejdede jeg som kasseassistent i Netto et sted på den københavnske vestegn. En dag endte jeg i baglokalet med en anden kassemedarbejder. Vi ordnede nogle varer og fik tiden til at gå med at småsludre om de andre medarbejdere, der var en blanding af unge fyre med anden etnisk baggrund end dansk og en flok etnisk danske gymnasievenner. Vi snakkede okay sammen, og havde det ret hyggeligt lige ind til snakken faldt på ballade i området. Ballade som lokalmedierne ofte skrev om med påstande om, at det var de unge fyre med anden etnisk baggrund end dansk, der stod bag. Om de gjorde eller ej ved jeg ikke, men lige pludselig siger min kollega: “Du er okay Ayan, jeg mener, det er jo ikke dig, der laver ballade. Det er ikke dig, der er problemet, det er dem. Du er sgu god nok”. Jeg havde det som om hun havde givet mig en lussing, og blev straks fornærmet – hvad bildte hun sig ind? Hun mente jo; jeg kan ikke lide alle de andre perkere Ayan, men jeg kan godt lide dig – what the F###?

Yo yo yo

Fordi jeg har den hudfarve jeg har, tror jeg at nogle sammenligner mig med afroamerikanerne. De tror at jeg er afroamerikaner, og taler ligesom dem man så i det amerikanske talkshow Jerry Springer. At jeg går rundt og siger “Hey girlfriend” hele tiden, svinger med halsen og siger “snap” og taler som om jeg bor i Harlem. Desværre er jeg lige så kedelig som alle andre danskere, og min chokoladebrune hudfarve er nærmest kun til pynt. Min hudfarve har medvirket til, at en tidligere medstuderende hele tiden sagde “Yo yo yo” og “what’s up my sister”, når han så mig. Jeg kunne ikke lade være med at grine, men tænkte også; hvis jeg hed Anna, ville han så tale sådan til mig?

Er dit hår ægte?

Da jeg startede på mit studie på Danmarks Medie og Journalisthøjskole i 2011, var jeg ikke en del af den natural hair movement, der er nu, hvor kvinder med afrikansk afstamning rocker deres naturlige hår. Dengang skammede jeg mig over mit naturligt krusede hår, og ville dø, hvis nogen så mig uden mine clip-on extensions. Jeg skilte mig allerede ud ved, at være den eneste mørke dansker på studiet, så jeg ville i hvert fald ikke skille mig ud med mit hår. Med mine clip-ons, havde jeg nemlig langt og glat hår ligesom alle de andre.

Men en dag kom der en ridse i lakken og min selvsikkerhed falmede lidt, da en medstuderende, der sad i den anden ende af klasselokalet højt råbte: “Ayan, er det dit eget hår”? Alle blev tavse, vendte deres blik mod mig. Skulle jeg 1) bede hende om at holde kæft?  2) Lyve og lad som ingenting eller 3) komme med et højt stort nej og bare indrømme, at jeg havde clip-ons på? Da jeg opdagede at mine medstuderende kiggede på mig, tittede sveden frem på panden, og det sortnede for mig. I dag kan jeg ikke huske, hvad jeg svarede. Det eneste jeg kan huske, er følelsen af at være anderledes, at de alle kiggede på mig med stor undren. Jeg sad med tanken om, hvorfor hun havde et behov for at spørge mig? Er det så urealistisk, at en afrikansk kvinde kan have langt og glat hår?

Shake your booty

Jeg ved godt mange tror, at folk med afrikanske rødder er født med rytme i kroppen, og at musik løber i vores årer. Ja, jeg elsker at være på dansegulvet, hvis jeg føler musikken og stemningen er fed. Men det betyder ikke, at jeg er en Beyoncé på dansegulvet. Jeg vil sige, at jeg er en okay almindelig danser, men jeg har seriøst ingen rytme i min krop. Når jeg danser, prøver jeg så vidt muligt at følge med de andre, og ikke bruge de samme moves igen og igen. Jeg skulle måske have set mange flere videoer på MTV, da jeg var yngre, så jeg kunne have moves ligesom Janet Jackson i Rhythm nation videoen.

Jeg ved, at vi ikke vil indrømme det, men vi har alle fordomme som bevidst eller ubevidst dukker op. Og nogle gange taler vi før vi tænker os om, fordi vi tror, at vores forestilling om en person holder stik. Men det gør den altså ikke altid, og man kan ikke altid regne med at ens fordom på godt eller ondt er sand. Måske er folk bare naive, måske ved folk ikke bedre eller måske skal de bare forstå, at man ikke kan skære alle over en kam.

Comments are closed.