Syriens Gryder

85b3b42c-8170-47f1-8c50-4a8c035bcc91Journalist Ruth von Sperling og billedkunstner Pernille Kløvedal Helweg har rejst Syrien rundt og skabt en inspirationsbog, som er meget mere end bare en kogebog. Bogen udkom i december og salget af bogen går ubeskåret til syriske flygtninge i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp.

Af Heidi Yetkin Foto: Presse

Syriens Gryder indeholder som sagt langt mere end bare opskrifter. Den beskriver et land, som de færreste i Danmark kendte særligt meget til, før krigen brød løs og vores nye syriske venner kom hertil.

Bogen beskriver malende Syriens madtraditioner, men beretningerne bliver brudt op af de to forfatteres møde med landet, menneskene og deres forhold til mad, som Ruth von Sperling rapporterer.

”De høje, slanke og sortklædte mænd ligner franske filosoffer, mens de med afmålte bevægelser går mellem bordene i den spartanske, pinligt rene spisesal med honninggyldne vægge og stiller lammesuppe, lammepølse, lammekød og kogt lammehjerne med citroner på bordet.”

Sådan beskrives restauranten Al-Mahabe, også kaldet ’Damaskus’ store køkken’, der ligger i kvarteret Midan.

Forfatterne har gennem deres rejse i Syrien besøgt spisesteder, talt med syrerne og besøgt deres hjem for at finde frem til Syriens allerbedste retter, som de kunne tage med hjem. Noget af maden kender vi i forvejen fra den arabiske kultur, som vi i årevis også har fået fornøjelsen af at kunne få herhjemme – så som hummus, tabbouleh (bulgursalat), falafel og naturligvis de arabiske fladbrød, som mange danskere dagligt spiser fra deres lokale kebabmand. Men udover de velkendte retter giver bogen også læseren inspiration til nye sammensætninger af allerede kendte ingredienser. Der er kun et par enkelte krydderier man kan finde hos de arabiske grønthandlere.

Syrerne er ofte irriteret over, at nabolandet Libanon har fået ry for at lave Mellemøstens bedste mad, for de mener nemlig, at halvdelen af nabolandets mad oprindeligt stammer fra Syrien. Den kender vi vist også godt herhjemme, hvor en stor del af vores mad er tyvstjålet fra andre kulturer.

Bogen er rigt illustreret med indbydende billeder af farvestrålende krydderier og friske råvarer, som øjeblikkeligt får munden til at løbe i vand. Reportagerne gør bogen anderledes end traditionelle kogebøger, og minder dermed måske mere om en rejseguide til Syrien.

Enkelte reportager virker dog en anelse tilfældigt udvalgte og særligt i den første halvdel af bogen savnes en klarere rød tråd. Det er imidlertid mindre skønhedsfejl, som resten af bogen heldigvis opvejer rigeligt for. Det er desuden dejligt befriende for en gangs skyld at Syriens positive og livsbekræftende sider får spalteplads.

Syriens Gryder får 4 EM-stjerner.

Syriens Gryder udkom d. 8. december 2015.

Koster 200 kr. og kan købes i boghandlere over hele landet og på nettet.

Pengene går ubeskåret til syriske flygtninge via Dansk Flygtningehjælp.

 

Comments are closed.