SPISESTEDET “SEND FLERE KRYDDERIER” HAR STORE AMBITIONER

Send Flere KrydderierDa jeg træder ind i butikken, bliver jeg mødt af to smilende ekspedienter, som er i fuld gang med at ekspedere en ældre dansk herre. Han har bestilt salater med en etnisk tvist bestående af rødkål, selleri, appelsinstykker, friske figner og valnødder til at tage med hjem.

Af Gylten Selimovska

Endnu en middelaldrendehøj, lys og skaldet dansk mand finder vej ind i butikken og spørger ind til dagens ret. Ekspedienten kalder på en af sine kollegaer. En lille og mørk kvinde med langt sort hår kommer ud i butikken, mens hun bærer på en rund mosaik mønstret fad.

Passioneret og med et gebrokkent dansk fortæller hun, hvad retten består af, samt hvordan hun har tilberedt den. Retten består af fisk, tigerrejer og sauce af løg stegt i olie med lidt karry i og specielle krydderier, fortæller hun. Retten stammer fra Bangladesh, og ligeledes gør kvinden. Kunden ender med at bestille retten.

Jeg kigger mig omkring i det lille spisested, hvor der højst er plads til 15 spisende kunder. To danske kvinder sidder allerede og nyder deres mad. På disken er der en lille rund flettet kurv med opskrifter på populære etniske retter. I de små poser er der en opskrift, en lille krydderiblanding fra de fjerne lande samt et billede af den pågældende ret, som man så selv kan gåi gang med at lave derhjemme.

Jeg bestiller min mad og sætter mig til rette. Glæden over snart at få min mad er blevet større efter mit møde med den passionerede kvinde fra Bangladesh. Jeg har store forventninger til maden. Fra min siddeplads kan jeg både se og høre, at de etniske kvinder snakker højlydt omme bagved i køkkenet. En Somalisk kvinde smiler og vinker til mig derindefra. Jeg smiler og vinker tilbage. Jeg kender hende ikke.

Send Flere Krydderier

Kvinder står sammen om maden

”Send Flere Krydderier” er et socialøkonomisk spisested og catering beliggende i hjertet af Nørrebro. Det er en del af Indvandrer Kvindecentret fra 1982, der er et rådgivnings- og aktivitets sted for flygtninge- og indvandrerkvinder. I Kvindecentret mødes kvinder fra hele verden og udveksler viden og idéer, og der ydes faglig hjælp i form af professionel rådgivning og støtte til kvinderne.

En af kvinderne, der er ansat hos Indvandrer Kvindecentret, hedder Mirka Mozer, og hun er i dag kommet for at snakke med mig. Da vi har hilst på hinanden, spørger hun;

– Vil du have noget at drikke te, kaffe…?

Jeg beder om et glas vand, og hun henter en stor kande med vand. Hvordan ideen til at åbne spisestedet ”Send Flere Krydderier” opstod, vil jeg i dag benytte mig lejligheden til at spørge om:

– Ideen med at etablere spisestedet ”Send Flere Krydderier” udsprang af den store interesse kvinderne viste ved at stå ude i køkkenet i Kvindecentret, svarer Mirka Mozer.

De ledige kvinders kreative tilgang og passion til de madretter, som de fremtryllede i det lille bitte køkken gav grønt lys til at åbne et spisested.

I Maj 2014 åbnede de så det lille spisested ”Send Flere Krydderier”. Selve navnet ”Send Flere Krydderier” antyder et afsavn,som ligger dybt i mange af de etniske kvinders hjerter. Mange af dem har forladt hjemlandet af forskellige årsager,og de har en ting til fælles,som er drømmen om at modtage noget så luksuriøst og originalt som krydderier med posten fra hjemlandet eller at få det med hjem fra en rejse.

Savnet af krydderier

Hemmeligheden bag madens succes ligger i de udvalgte krydderier, som er med til at fremhæve madens fuldkomne smag og give den det nødvendige touch. Hermøder du alverdens krydderier samlet et sted.

Forskelligemadretter bliver fremstillet af krydderier som Garam Masala fra Pakistan, Ras el Hanoutfra Marokko og Paprika,som er kendt for at være den fineste i verden, som stammer fra Tyrkiet.

Her kan du få smag for sambosa´er fra Somalia lavet af somaliske kvinder, butterchickenfra Pakistan lavet af Pakistanske kvinder og tagine lavet af Marokkanske kvinder. Listen er lang.

– Stedet drives af kvinder, der enten er ansatte eller i praktik,og sammen driver de spisestedet ”Send Flere Krydderier”,som nu også leverer mad ud af huset til større arrangementer, fortæller Mirka Mozer.

Kvinder, der førhen kun var vant til at lave mad i deres private køkken, er rykket ud i de nye lokaler på Blågårdsgade. I det lille spisested er det nu blevet muligt at lade alle os andre madglade få en chance og stifte bekendtskab med ægte hjemmelavet mad baseret på friske råvarer tilsat etniske krydderier – en kulinarisk oplevelse. Da jeg spørger Mirka, hvad hun håber på for fremtiden for ”Send Flere Krydderier”, kigger hun op og ud af vinduet med et drømmende blik:

– At få et større produktionskøkken og at åbne endnu et spisested, siger hun.

”Send Flere Krydderier” deltog engang i 20014 i et folkekøkkenet, som blev afholdt i Nørrebrohallen i samarbejde med Meyers Madhus. Her solgte de med stor succes mad til 900 spisende gæster. Gæsterne var yderst begejstrede og oplevelsen efterlod kvinderne med en stor succesoplevelse om at de sammen kan mestre håndværket indenfor madlavningskunst.

Send Flere Krydderier

Fingre fremfor bestik

Anretningen på det lille sølvfad lægger op til, at jeg bruger mine fingre, som man nu gør i hjemlandet. Jeg plejer ellers at bruge bestik, men jeg giver efter.

Jeg får serveret MezzeTapas Menu – Saghir med forskellige valgmuligheder af salater, dip, brød, chips og små retter:

Tre små runde falafler samt en hjemmelavet forårsrulle med grønsager i. To forskellige dip i små fine glas, en med hjemmerørt hummus lavet af kikærter og en yoghurtblanding med hvidløg og mynte i. En portion salat lavet af rødkål, selleri, appelsinstykker, friske figner og valnødder. En stor håndfuld grove chips med krydderurter og sesam stegt i olie. To skiver flade og smagfulde Marokkanske brød med nigellafrøogså kendt som Jomfru i det grønne samt en kande varm marokkansk myntete til at skylle maden ned med.

Det var et let, lækkert og himmelsk måltid mad for 95 kr. Jeg kan ikke vente med at smage mere fra hele verden.

FAKTA

Send Flere Krydderier

Adr.: Blågårdsgade 3, Kld, 2200 København N

 

 

 

Comments are closed.