Skrevet på polsk af Janina Katz

unnamed-1

Den lillebitte bog ’Skrevet på polsk’ er en digtsamling, der havde ligget i min vindueskarm i tre uger, før jeg endelig fik taget mig sammen til at læse den. Jeg opdagede hurtigt, at jeg i de tre uger var gået glip af noget. Tænk at den lille bog på kun 51 sider indeholdt så meget magi, og dér havde den ligget anonymt og gemt i tre uger.

Af Pia Mathilde Blichfeldt Henriksen

Opvokset i Krakow

Forfatteren Janina Katz er født af jødiske forældre i Krakow i 1939. Som treårig blev hun smuglet ud af en koncentrationslejr, og en katolsk familie tog sig af hende indtil hun blev genforenet med sin mor efter krigen. Ud over moderen blev størstedelen af hendes familie dræbt under krigen. På grund af kommunisme og antisemitisme rejste hun i 1969 først til Tyskland og derefter til Danmark, hvor hun slog sig ned. I 1991 debuterede Janina Katz med digtsamlingen ’Min mors datter’. I sit forfatterskab har hun udgivet på dansk, men ’Skrevet på polsk’ er som navnet fortæller skrevet på polsk og derefter oversat til dansk.

Melankoli og accept

Digtsamlingens styrke kan netop være, at den er skrevet på forfatterens modersmål og derfor afføder en sandhed, man ikke før har kunne læse i hendes værker. Derfor er titlen også en central pointe ved ’Skrevet på polsk’. Janina Katz skriver om døden, der har været en stor del af hendes liv. Hun forholder sig til den, men beder den også om at vente. Hun har ikke lyst til at dø endnu. Hun skriver om kærlighed, om veninder og om moderen og datteren. Som læser mærker man melankolien og erkendelsen af fortidens smerte og en interessant form for accept, som man kun ser hos en ældre forfatter.

Fin poesi med humoristiske billeder

Janina Katz’ ’Skrevet på polsk’ skal ikke læses og forstås. Den skal sanses, og den skal opleves. Forfatteren formår at skabe sætninger, der tegner fine billeder på nethinden og som lyder himmelsk, når man læser det op. Der er en vanvittig kontrast mellem de tunge temaer som død og krig og de poetiske og til tider humoristiske elementer som enhjørninger, måne, strand og regnbuer. Det er disse kontraster, der så yndefuldt løfter den tunge tematik, der er hele vejen i gennem digtsamlingen.

Janina Katz blev i 2012, et år inden sin død, indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for ’Skrevet på polsk’, og det forstår jeg så udmærket.

’Skrevet på polsk’ får 5 ud af 5 EM-stjerner og kan købes på Saxo for 199,95kroner

Comments are closed.