Skal jeg absolut være et akademisk overmenneske, der også lige kan fremtrylle en tre-retters somalisk festmenu?

 akademisk overmenneske

I dag er det Kvindernes Internationale Kampdag, hvilket er en god anledning til at reflektere over kvindens position i samfundet. Som kvinde føler jeg ofte pres på mine skuldre, og det er desværre ikke blevet mindre med alderen. Nu hvor jeg for længst har ramt de 30 føler jeg stadig samfundets kvindeideal påduttet. Mellem linjerne forventes det, at jeg skal være stjernekok, superstuderende og smuk som en Hollywood-stjerne. Idealer der er umulige, at leve op til uanset om man vil det eller ej.

Af Ayan Mouhoumed Illustration : Leyla Coban Bautista

I gennem årene har jeg stået model til en række sjove spørgsmål eller holdninger, blot fordi jeg er kvinde. Jeg har derfor opstillet 3 centrale punkter, der forventes af den perfekte kvinde.

Kan du ikke lave somali mad?

Hvis jeg kan koge et æg eller lave en rigtig god pastaret, så er jeg egentlig selv ret tilfreds. Jeg må erkende, at jeg ikke er Nigella Lawson i et køkken, men jeg er heller ikke en komplet håbløs amatør, der ikke ved hvordan man håndterer en morter.

I min omgangskreds bliver både mænd og kvinder en smule forargede, når jeg fortæller at jeg ikke kan lave somaliske retter. Det er lige før de tror jeg lyver, og når jeg fortæller om alle de retter jeg godt kan lave såsom pizza, pasta, supper og tærter, så er de ikke imponerede. Disse anses som basisretter enhver kan bikse sammen, men at jeg ikke kan lave mad som min mor er på grænsen til at være kriminelt.

“Jamen, hvorfor kan du ikke lave somalisk mad? Du har da en mor, ik’?'” siger de fleste og ryster på hovedet af ren skuffelse. Drømmen om at jeg vil servere dem et tre-retters somalisk festmåltid er ikke eksisterende lige nu, men måske i fremtiden.

Den skoleglade ‘pige’

Jeg er snart færdig på studiet, og kan næsten ikke vente til at forlade skolebænken. Jeg sidder ofte i lektionerne og tæller minutterne til jeg har fri, så jeg kan komme ud og opleve verden. Jeg vil finde interessante mennesker, og skrive deres historier. Men som kvinde kigges der skævt, hvis man ytrer sig om skoletræthed. Forventningen er at kvinder er skoleglade små piger, der arbejder stenhårdt for at opnå anerkendelsen ved det utopiske 12-tal. Realiteten er dog, at jeg ikke får et 12-tal og det har jeg det egentlig også fint med.

I stedet for at suge en masse teoretisk viden til mig i et støvet klasselokale, så vil jeg hellere ud at opleve den virkelige verden i praksis. Jeg vil få erfaringer gennem de fejl jeg begår og på den måde blive klogere både på mig selv og mit fag.

Den akademiske verden er ikke for mig, men tager gerne en uddannelse i “the school of hard knocks” hvor jeg måske vil støde på et par individer, hvis historier vil sætte deres aftryk i mit liv.

Skønhedsdronningen

“Ayan, hvis du skal finde en fyr, så må du altså gå mere op i dit udseende!”.

Denne one-liner fik jeg engang kastet i hovedet af en venindes ven, der ikke helt forstod hvorfor jeg kun havde eyeliner og mørkt tøj på. Han syntes åbenbart, at jeg skulle se ud på en helt bestemt måde for at tiltrække det andet køn. Jeg skulle ikke forføre mændene med min personlighed eller humor, men derimod med mit udseende.

Min mor sagde også det samme for et par år siden, men i den ombæring handlede det mere om min personlighed. Hun mente at jeg skulle være stille som en mus og ikke gå så meget ud for at finde prinsen på den hvide hest.

Kære læser, tror du at jeg straks smed hvad jeg havde i hænderne og begyndte at lave mad, elske skolebænken og føre mig frem i stiletter? Svaret er nej, nej og nej.

Okay, måske snusede jeg lidt til tingene, for man kan altid blive klogere af input og nysgerrighed, men jeg nægtede at give op på den person jeg er, blot for at tilfredsstille andres ønsker eller behov.

Betyder det så at jeg er mindre kvinde? Nej, det gør det heldigvis ikke. Jeg er mig selv med alle mine fordele og fejl og jeg ville ikke være andre.

 God kampdag ladies!

12 Comments on Skal jeg absolut være et akademisk overmenneske, der også lige kan fremtrylle en tre-retters somalisk festmenu?

 1. ballsack
  6. maj 2016 at 21:23 (2 år ago)

  Great post. I was checking constantly this weblog and I am inspired!
  Extremely useful information specially the closing phase 🙂
  I deal with such information a lot. I used to
  be seeking this certain info for a long time. Thanks and
  good luck.

  Svar
 2. gay
  4. juni 2016 at 8:35 (2 år ago)

  At this moment I am going away to do my breakfast, afterward having
  my breakfast coming yet again to read further news.

  Svar
  • Kaycee
   9. august 2016 at 5:51 (2 år ago)

   ..Her regner det i bøtter og spann, men jeg synes faktisk det er litt koselig..Sitter på balkongen som er under tak, og det å høre regnet på blikktaket er jo helt herlig egentlig..Etter 2 uker med strålende vær,klager jeg ikke :)Skjønne bilder fra hylla di, er den øverste en boks?Nyyydelig var den ial#efall.Go&l39;klem til deg fra meg

   Svar
 3. sensorineural hearing loss
  5. juni 2016 at 8:55 (2 år ago)

  Excellent blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or
  go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any ideas? Kudos!

  Svar
 4. muaythai-gym
  25. juni 2016 at 15:14 (2 år ago)

  Very good blog you have here but I was wondering if you knew of any forums that cover the same topics talked about here?
  I’d really love to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.

  Many thanks!

  Svar
 5. вулкан на деньги
  11. juli 2016 at 15:30 (2 år ago)

  Вечер лучшее время, чтобы сделать некоторые
  планы на настоящие и прибыльный игровой сервис, поможет
  стать богатым. У меня, есть что выучить для реализации наших стремлений,и готовы рекомендовать наше рулетка.

  Svar
 6. Muay Thai opetusta Paikka mistä se kaikki alkoi
  16. juli 2016 at 14:56 (2 år ago)

  What i don’t understood is in truth how you are now not actually a lot more well-appreciated than
  you might be right now. You are very intelligent.
  You know thus considerably with regards to this subject, made me
  personally imagine it from numerous varied angles.
  Its like men and women don’t seem to be fascinated until it is one thing to do with Lady gaga!
  Your individual stuffs outstanding. At all times take care of it
  up!

  Svar
 7. スレート屋根
  12. november 2016 at 1:22 (2 år ago)

  耐火試験は;試験終了後30秒以上の残炎が残り、かつ木造下地で5分、不燃下地で1分以上、それぞれ火気が残存しないこと。装着材料については、害のある着火・脱落がないこと。これらの条件は、放置火災などで、消防する力が動かない場合や再火災発生を防ぐために設けられたものと考えられる。消火活動が一段と強くなった現在ではいらないものとも思われるが、大震火災の心配があったり、燃える可能性のある断熱屋根材が活用されたりしていることを考えれば、棄却してしまうのも問題があるかもしれない。

  Svar
 8. john deere skid steer attachments
  30. januar 2017 at 4:32 (2 år ago)

  I pay a quick visit each day a few web sites and websites to read articles or reviews, however this
  website gives feature based writing.

  Svar
 9. african bathing suits
  25. april 2017 at 21:51 (1 år ago)

  Asking questions are truly pleasant thing if you are not understanding
  something fully, however this article offers nice understanding even.

  Svar
 10. sippin syrup
  18. maj 2017 at 14:57 (1 år ago)

  When some one searches for his essential thing, thus he/she wishes to be
  available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

  Svar
 11. budapest dinner cruise
  29. maj 2018 at 9:10 (5 måneder ago)

  With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?

  My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced
  but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any ways to help protect against content
  from being ripped off? I’d truly appreciate it.

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *