RUSSEREN ER EN, DER ELSKER BIRKETRÆER

‘Russeren er en, der elsker birketræer’ er en debutroman af Olga Grjasnowa, som har fået en enorm opmærksomhed af pressen og blev udnævnt til en af sæsonens mest omtalte bøger, da den udkom i Tyskland i 2013. Bogen er skrevet ud fra Olgas egne erfaringer, selvom det ikke er en selvbiografi.

Af Tatjana Kristensen Foto: Presse

Man siger, at sprog er magt. Men selvom hovedpersonen Masja, en ung og begavet kvinde med jødiske og russiske rødder, behersker flere sprog flydende, har hun desto mindre ikke magten over sit eget liv. Hendes forældre emigrerede fra Aserbajdsjan til Frankfurt, da hun var 11 år. Nu er hun over tyve år og vil gerne finde ud af, hvem hun egentlig er, og hvor hun hører hjemme. Men det er ikke så let.

Romanen handler om at prøve at få sit liv til at fungere som emigrant i Tyskland, selv om man lider af posttraumatisk stress. Masjas forældre bemærker det ikke, og de har ikke overskud til hende, fordi de har nok i deres egne problemer som emigranter.  Masja prøver at virke normalt, læser på universitet og får en kæreste. Men da der sker en ulykke, bryder det hele sammen for hende.

Historien om Masja er på mange måder tragisk, men fortællingen rummer også mange andre historier, der udspiller sig undervejs og berører især det svære ved at være emigrant i et fremmed land. Personerne i bogen takler også dette kompleks forskelligt.
Roman tager fat i vores nutidige verden, der ligger helt åben for vores fødder med et hav af muligheder, mens vi løber rundt og prøver at finde vores plads og rolle i den.
Som emigrant i Danmark, kan man nemt identificere sig med personerne i bogen og genkende den atmosfære og de forventninger, som emigranter møder. Man får også mulighed for at tage med hovedpersonen til Israel og kaste et blik på en arbejdsdag for en tolk på højeste niveau. Forfatterinden har et skarpt og humoristisk blik på livet omkring sig, og man håber, at det ender godt for hovedpersonen trods alt.
Jeg vil især anbefale denne bog, fordi problemerne med at være rodløs i en moderne vestlig verden kommer på helt andet niveau, når man læser den.

Bogen få 5 ud af 5 EM-stjerne.

Den kan købes elektronisk for 65 kr. eller i papirudgave for 227 kr. på saxo.com

Comments are closed.