Ramadanen er over os

Ramadan

Ramadan

Af Zeynab Hassoon

Ramadanen er over os, og muslimer i hele verden faster fra solopgang til solnedgang. I denne måned faster muslimerne for at føle med de fattige. Her får en muslim ved at faste et indblik i, hvordan det er at leve uden mad eller drikke i flere timer, og dermed lærer de at være taknemmelige for det, man har.

Ramadan er den niende måned i den islamiske kalender, og er en hellig måned for muslimer, da det er i den måned, hvor koranen blev åbenbaret.

At faste indebærer dog ikke kun, at en muslim ikke må spise eller drikke på bestemte tidspunkter, men det betyder også, at personen ikke må bande, sladre, indgå i skænderier og skal generelt opføre sig på en ordentlig og høflig måde. Derfor skal fasten lære muslimer selvdisciplin og selvbeherskelse.

Fordele ved at faste
”Det er bedre for jer at faste, hvis I har viden.” (Sura 2, vers 184).

Det har vist sig, at det at faste for blot én dag, hjælper kroppen til at rense ud for giftstoffer og regulerer funktionen af ens organer, som lever og nyrer. Endvidere forbedrer fasten også ens immunforsvar, insulinfølsomhed og stofskifte.

Næstekærlighed og sociale relationer

Generøsitet er også en essentiel del af ramadan, og den ses i forskellige situationer igennem måneden, hvor det f.eks. er vigtig at vise medmenneskelig omsorg, altså hjælpe og vise omsorg for fattige mennesker eller mennesker i nød ved fx at donere penge. Yderligere er ramadan også en periode, hvor man tilbringer tid med venner og familie, og derfor bliver fasten ofte brudt, hvor familie og venner er samlet til store og overdådige aftenmåltider – lidt ligesom juleaften eller julefrokoster.

Det er specielt i aftenmåltidet eller efter dette måltid, at familie og venner bruger tid sammen og hygger. Her er det almindeligt at forkæle både sine gæster og familie med masser af godt mad og søde sager til dessert. Der forskellige desserter som er kendt i ramadanmåneden, og som faktisk mest bliver lavet i denne måned. De desserter eller retter, som er særlig kendetegnet for ramadanen, varierer dog alt efter, hvilket land man kommer fra.

r2

OPSKRIFT: Mahalabi – mælkebudding toppet med nødder, kokos og rosiner

Denne måneds opskrift er en irakisk dessert opskrift. Denne dessert er kold og let og passer perfekt til det varme vejr. Desserten vil være ideal og prikket over i’et efter stort måltid, efter man har brudt sin faste eller efter aftensmaden, hvis man har venner på besøg og vil lave noget anderledes og nemt.

Ingredienser:

5 ½ dl Mælk
3 spsk. Sukker
1 tsk. Vanillesukker
2 ½ tsk. Majsstivelse
Topping:
50 g Hakkede valnødder
1 spsk. Kokosmel

r5

Sådan gør du:

  1. Hæld 5 dl mælk, sukker og vanillesukker i en gryde.
  2. Pisk alle ingredienserne i gryden godt sammen.
  3. Sæt gryden over varmen og pisk mælken konstant, så sukkeret ikke brænder på.
  4. I en skåle opløses majsstivelsen med ½ dl mælk.
  5. Når mælken i gryden begynder at koge, hældes majsstivelseblandingen i medens der piskes.
  6. Pisk godt indtil mælken får en tykkere konsistens.
  7. Fordelen buddingen i små dessertskåle og lad buddingen køle lidt af.r6
  8. Når buddingen er kølet lidt af i ca. 30 min. sættes den i køleskabet i 5 timer.
  9. Efter de 5 timer, kan buddingen nydes toppet med valnødder og kokosmel.Ramadan

 

Comments are closed.