MOR TIL FIRE – OG IVÆRKSÆTTER

Mor til fire - og iværksætter

Da jeg træder ind i butikken, er det for at spørge, om de har åbent? Det har de, selvom det udefra ser mørkt ud. Lyskæden i vinduet er tændt og skifter mellem tre forskellige farver.

Af Gylten Selimovska

Jeg går ind i den lille restaurant udelukkende for at spise og prøve noget nyt og anderledes. Jeg har tidligere været til Marokkanske bryllupper og fået serveret de lækreste måltider. Smagen hænger stadig ved i min hukommelse.

Jeg kigger mig omkring. Der sidder 3-4 kvinder bag den høje hvide disk lavet af hvide mursten. Jeg ende med at bestille en masse mad og sætter mig så til rette på en traditionel sofa, der forhåbentlige er blevet importeret fra Marokko, og som går fra væg til væg betrukket med lilla mønstret stof. Længere inde i restauranten sidder to ældre herrer lige over for hinanden og sludrer lavmælt, mens de drikker te.

Omme bag disken får Umm Hamza selskab af sine veninder, hvor de tilbereder min mad:

Forretten hedder Harira og er en klassisk og meget kendt suppe. Den består af småkød og kikærter og har en dejlig syrlig smag som spises med hjemmebagt brød, som man dypper ned i suppen til 35 kr.

Bastilla med kylling måtte jeg også bare have. Den af en trekantet forårsrulle med fyld af kogt og pillet kylling i lange tråde. Toppen af trekanten får et drys med flormelis, kanel og smuttede mandler til 35 kr. pr. styk.

Til hovedret får jeg serveret couscous. Den spises sammen med en dejlig sovs af henkogt kød, friske, veltilberedte og møre grønsager såsom gulerødder, græskar og lækre søde smagfulde svesker. Hele denne kombination med en blanding af det søde fra græskaren, som smelter i munden og det søde og samtidige syrlige fra sveskerne, er en smagfuld eksplosion i ganen til en pris af 79 kr.

Til drikke fuldender jeg smagen med Marokkansk myntete som bliver serveret i en lille fin sølvkande.

Umm Hamza betyder “Mor til Hamza”

Kvinden og iværksætteren bag restauranten hedder oprindeligt Hassania, men hun er kendt som Umm Hamza. Umm Hamzas datter er med, så hun kan forstå det danske sprog korrekt.

Hamza er et drengenavn, hvilket afslører, at Umm Hamza har en søn. Det er meget normalt, at man som kvinde bliver tiltalt efter sønnens eller datterens navn i de arabiske lande. Hvis man er far til et eller flere børn så bliver vedkommende tiltalt som ”Abu Fatima” oversat ”Far til Fatima”.

Umm Hamza er 41 år, mor til fire store børn, og hun har ingen uddannelse. Hun blev gift i en ung alder og efterlod både land og familie i Marokko for at stifte sin egen familie i Danmark. Det er efterhånden blevet til 20 år i Danmark. Ideen med at blive selvstændig er dog ikke helt fremmed for hende:

– I min familie er de fleste selvstændige restauratører, og jeg er vokset op med at stå i køkkenet og hjælpe mine familiemedlemmer med at lave mad og kager”, forklarer hun stolt og med et smil på læben.

Passion for mad fra hjemlandet

Umm Hamza efterlod godt nok Marokko, men med sig medbragte hun passionen for de madtraditioner, som hun er vokset op med. Hun lavede mad til sin egen familie i mange år, men der var noget uforløst, der bankede i hendes hjerte.

Den passion og glæde med at stå i køkkenet,  fik Umm Hamza til at turde tage det store skridt og springe ud i det som selvstændig. Og så at hun mødte nogle andre etniske og danske kvinder, som hun deltog på kursus i madlavning sammen med her i Danmark under hendes ledighedsperiode.
Modet til at starte en restaurant fandt hun ved at sige til sig selv:
”Det skal nok gå!”.

Umm Hamza rejser sig op og går ud i køkkenet for at hente noget. Hun kommer tilbage med en rød mappe, hvori der ligger nogle store billeder med hende og hendes medkursister, der laver mad sammen. Deri ligger også hendes hygiene kursusbevis, som hun har fået.

Spring ud i det

I 2012 åbnede hun sit første lille spisested på selveste Nørrebrogade. Kort tid efter flyttede hun til nye og større lokaler skråt over på den anden side af gaden i en sidegade.
Umm Hamzas grundtanke var at åbne en restaurant, hvor den almene danske borger kunne få kendskab til hjemmelavet og autentisk Marokkansk mad, som den man får i Marokko.

Tanken bag restauranten er, at den tilbyder autentisk hjemmelavet mad, der bliver lavet fra bunden og med friske råvarer. Hun laver mad til sine kunder i butikken men også til større festlige arrangementer. De små specialbutikker, der ligger i nærområdet – såsom grønthandleren på hjørnet og slagteren på Nørrebrogade – bliver brugt flittigt.

Da jeg spørger hende, om der har været nogle op og nedture i forbindelse med åbningen af restauranten, udviser hun udelukkende glæde:

– Positive og glade kunder. Jeg kan godt lide den interaktion, der er med kunden, forklarer hun.

I fremtiden vil Umm Hamza gerne åbne en større restaurant. Samtidig vil hun også tilbyde kursus i at lære at lave Marokkansk mad og kager. Og så håber hun, at andre kan blive inspireret af hendes historie:

– Man skal springe ud i det og ikke tænke for meget over det – samt at have tålmodighed. Det er altafgørende, at være struktureret og organiseret. Hvis man ikke har dannet sig et overblik over, hvad der mangler i køkkenet, kan man ikke gå i gang med at lave maden, siger hun og smiler.

FAKTA

Adr.: Heimdalsgade 2B – 2200 København N.

Priser fra: 5 kr. – 100 kr.

Læs mere på Facebook

 

 

 

Comments are closed.