“JEG KAN GODT LIDE AT VÆRE INDVIKLET”

mishellrapperen2

Rapperen Misshell arbejder benhårdt på at realisere sine drømme, så hun griber altid de muligheder, hun får i livet. Det har resulteret i at hun har fyret den af på en scene i Jylland og været med i en cypher. I små to år har hun arbejdet med sin musik, og hendes anden single “Stormfulde Nætter”udkom for nylig.

Af Ayan Mouhoumed Foto: Veronica Cruz del Valle

– Jeg siger tingene lige ud og er kortfattet, så man selv skal tænke over teksten. Mine tekster er lidt indviklede, men jeg kan godt lide at være indviklet og så stadig skrive så simpelt som muligt, fortæller Misshell, hvis borgerlige navn er Ameena Reyes.

For Misshell har tilfældigheder spillet en kæmpe rolle. Hun har altid grebet de muligheder, hun har fået, også selvom det har betydet, at hun har skulle kæmpe sig ud af en depression. Allerede som femårig vidste hun, at hun ville stå på en scene.

– Min første musikalske oplevelse havde jeg, da jeg boede på Lolland og var hjemme hos to piger. De havde et klaver i hjemmet, som jeg elskede at lege med. En dag mens jeg tænkte over, hvad der skulle ske med mit liv, hørte jeg Anne Linnet eller Søs Fenger i radioen og tænkte straks, at det kunne være fedt, hvis det var mig i radioen. Så kunne jeg fortælle alle de piger, der ligesom mig var kede af det, at det nok skulle blive okay. Jeg vidste, at jeg ville være sanger, når jeg blev stor.

EN PIGE DER RAPPER?

For tre år siden stod Misshell på scenen for første gang og rappede det samme vers igen og igen. Hun havde aldrig i hendes vildeste fantasi troet, at hun ville stå et sted i Jylland og rappe for over 100 mennesker uden erfaring overhovedet.

– Da jeg begyndte at rappe kom der flere og flere mennesker op til scenen, og folk syntes, det var fedt. Det var en god oplevelse, selvom jeg ikke havde kontrol over mikrofonen. Men det var okay, for jeg kendte jo ikke nogen, fortæller den 33-årige dansk-filippinske rapper.

– Det var tilfældigt, at jeg stod på den scene. Jeg havde en veninde, der sang på hobbyplan. Hun blev ringet op af en ven fra Fredericia, der skulle holde en byfest. Han ringede til hende for at booke hende. Men fordi hun var en smule nervøs, så spurgte hun ham, om jeg ikke måtte optræde i stedet for.

Selvom vennen havde sine forbehold over for piger, der rappede, blev han positivt overrasket, da Misshell sendte ham en lille demo.

–  Jeg havde små 14 dage til at skrive en sang, så jeg skrev bare noget. Jeg gjorde det primært for at vise min veninde, at man ikke behøver at være usikker. Jeg var sgu også usikker, men jeg gemte det og havde et face på. Jeg havde ikke styr på noget, siger Misshell og smågriner af sig selv.

– En uge senere var jeg tilbage i Fredericia og stod igen på en scene og blev også booket til en fødselsdag. Jeg mødte mange, der ville lave noget med mig. På det tidspunkt virkede det en smule meget, og jeg skulle lige trække vejret. Jeg havde jo ikke skrevet en sang, jeg rappede bare det samme vers igen og igen, forklarer hun.

GRIBER MULIGHEDEN

En aften sidder Misshell på Christiania og ryger en joint med nogle veninder, da hun får tilbudt en mulighed for at optræde på en scene. Hun springer på muligheden og møder igen nogle fyre, der inviterer hende i studiet.

– Jeg havde bestemt mig for at tage de muligheder, jeg ville få. Jeg hopper på dem, og så lærer jeg i det mindste noget og får nogle erfaringer. Jeg har altid sagt til mine veninder, at hvis de får muligheden, så skal de tage den. Det er ærgerligt at fortryde, siger Misshell, der fortæller om endnu en episode, hvor hun møder en fyr, der vil have hende i studiet.

– Jeg mødte en bosnier, der hedder Amir. Han skrev til mig på Facebook, at han havde hørt min musik og at han ville lave noget med mig. Jeg så, at han havde lavet nogle videoer, og jeg havde jo ingen videoer endnu, så selvfølgelig skulle vi lave noget sammen. Han skrev, at han nok skulle kontakte mig, men der skete ikke en skid, og jeg hørte ikke noget fra ham. Jeg tænkte bare ja ja, fortæller Misshell, der først hørte noget fra Amir en lille måned efter.

– Han fortalte mig, at han kendte rapperen Ali Sufi, og at de var i gang med et TV-program. Der gik endnu 14 dage, før jeg hørte fra ham igen. Da han endelig ringede, kom han forbi med Ali, og så rullede det bare, og jeg kom med i en cypher, som er en session hvor flere forskellige rappere, rapper efter hinanden over det samme beat.

Det kan ikke være helt tilfældigt, at så mange har hevet fat i Mishell, da musik altid har spillet en rolle i hendes liv.

– Lige siden jeg var 13 eller 14 år, har folk tilbudt mig at komme i studiet. Jeg har også været forbi Clemens, der ville lave noget musik med mig, men så blev jeg jo muslim og stoppede kontakten med ham, fortæller hun.

Misshell har været muslim, siden hun var 20 år gammel, og er det stadig i dag. For hende kan islam og rapmusikken sagtens gå hånd i hånd.

– Jeg lever for at hjælpe mennesker i gennem min musik eller i gennem islam, siger Misshell, hvis muslimske navn er Ameena.

STADIG UNDER UDVIKLING

I de tre år Misshell har rappet, har hun gjort alt for at finpudse sit talent. Hun erkender dog, at hendes talent ikke er perfekt.

– Jeg er stadig under udvikling og er ved at lære de mange musikalske begreber. Jeg elsker at rappe, fordi jeg er en drenge-pige, men også fordi jeg selv synes, at jeg er god til det. Det er vigtigt for mig at vise, at piger også kan rappe. De fleste piger jeg ser, der rapper herhjemme bliver jeg flov over og tænker “hvorfor gør du det, du kan ikke finde ud af det”. Jeg kan godt høre, når jeg rapper forkert, og jeg er ikke helt tilfreds med min musik endnu. Jeg vil gerne kalde mig for Danmarks kvindelige rapper, men jeg er også sanger og kunstner. Jeg er det hele, fortæller Mishell og synger et par vers fra Whitney Houstons sang “I’m Every Woman”.

Fra hun var helt lille, har Misshell lyttet til alt fra Bob Marley til Metallica og synes selv, hun er alsidig. Hun vil ikke kun defineres som rapper eller sangerinde for hun flirter også meget med dancehall-genren.

– Musik og sang er lyspunkterne i mit liv, og når jeg er ked af det, skriver jeg en tekst eller synger. På den måde kommer jeg ud med min stemme og tanker.

Rapteksterne har ofte flere betydninger, og det er op til en selv, at finde ud af hvad det betyder. Teksterne er rå og ærlige, lidt ligesom Misshell selv.

– Musikken har lært mig at fokusere og ikke at være så vred og indadvendt. Den har også lært mig at lytte, og at livet går videre. Det er en form for terapi for mig, for jeg blotter mig til et vist punkt. Men jeg pakker også nogle af tingene ind, og mange af mine tekster kan betyde to forskellige ting alt afhængig af, hvordan folk opfatter dem. Der kan sagtens være to personer, der lytter til min musik, der tror, at det handler om to vidt forskellige ting, men de har begge to ret, fordi de har dobbelt betydning, forklarer hun.

mishellrapper

GIK RUNDT I EN OSTEKLOKKE

På et tidspunkt bliver det dog en smule for meget for den unge rapper, og hun går ned med flaget.

– Engang lå jeg ved døråbningen, siger Misshell og peger hen mod døren.

– Jeg lå og tudede i tre timer i træk, og vidste ikke, hvad der var sket. Jeg ringede til min læge, og efter et tjek viste det sig, at jeg havde fået en slem depression. Det havde været hårdt i nogle år, fordi jeg har været ved at kradse af på grund af meningitis. Hvis ikke jeg havde været forbi lægen med det, så ville jeg være død, fortæller hun og fortsætter:

– På samme tidspunkt havde jeg en kæreste, der var bandemedlem og kriminel, og så fik jeg også konstateret diabetes.

Det endte med, at jeg fik noget antidepressiv medicin, der gjorde at jeg gik rundt i min egen osteklokke.  Jeg var hverken glad eller sur, og jeg kunne intet føle. Jeg var følelseskold, så efter et stykke tid stoppede jeg med at tage dem.

HAR ALTID SØRGET FOR SIG SELV

På Misshells Facebook-side står der følgende:  “Som et græsstrå op af asfalten, kæmper hun for sin sag”, men hvad betyder det egentlig?

– Det betyder, at uanset hvor meget du prøver på at få mig ned, så skal jeg nok blomstre. Lige meget hvad, så rejser jeg mig altid. Jeg synes selv, at jeg er en stærk kvinde, fordi jeg aldrig har spurgt mine brødre om hjælp. Hvis jeg har været ude for et alvorligt problem, har jeg selv sørget for det. Hvis jeg har stået i lort op til halsen, så har jeg selv grædt mig ud af det. Jeg har klaret det hele selv, siger hun med og tilføjer hurtigt:

– Når jeg i dag ser folk, der siger, at de ikke kan klare det, så kan jeg godt forstå dem, for jeg har selv været der. Men jeg ved også, at de sagtens kan, for jeg kunne, og jeg har været helt nede.

For den unge rapper handler det mest om at kende sig selv og fokusere på musikken. Hun er klar til at erobre verden og hun gør det med et smil.

– Jeg kender mig selv så godt nu for jeg har brugt mange år af mit liv på at bygge mig selv op. Jeg har lært mig selv at kende. Det er det vigtigste, siger Misshell, inden hun lukker døren, og vi forlader hende i hendes lejlighed på Frederiksberg.

Du kan læse mere om Misshell her, der blev muslim som 20-årig

Se videoen af “Stormfulde Nætter”

Comments are closed.