JEG ER IKKE KUN RAPPER, JEG ER AKTIVIST

SoultanaSom 13-årig rendte rapperen Soultana rundt med en basketball under armen på de støvede gader i Casablanca, Marokko. Her hang hun ud med breakdansere og lyttede til rapmusik på kassettebånd med kasketten på skrå.

Af Ayan Mouhoumed Foto af Gitte Young fra KVINFO

Hiphopkulturen har således præget den nu 28-årige Soultana gennem hele livet. I dag bruger hun rapmusikken som talerør mod verdens uretfærdigheder. Soultana ønsker forandring, ikke blot i den marokkanske regering, men også i folkets bevidsthed, og hun er ikke bange for at sige sin mening. Soultana, hvis borgerlige navn er Youssra Oukaf, er nemlig aktivist. Den slags aktivist, der ikke lader sig slå ud.

Outsider

Det hele startede i 2008, hvor Soultana, sammen med tre andre unge kvinder i hiphopgruppen ‘Tigresse Flow’, vandt en national musikkonkurrence i Marokko. Gruppen blev straks populær, og de internationale medier var særdeles interesserede i historien om den første kvindelige rapgruppe fra Marokko. Eventyret med ‘Tigresse Flow’ var desværre kortvarig, for gruppen blev hurtigt opløst.

– Vi gik hver for sig, fordi de andre i gruppen jagtede penge og berømmelse, mens jeg kun var interesseret i at gå i studiet og lave musik. Vi var ikke signet til et pladeselskab, og havde ingen manager. Det betød at vi selv skulle betale for studietid, og det ville de andre i gruppen ikke. Bare fordi vi havde vundet den der konkurrence, mente de ikke, at vi selv selv skulle punge ud for studietid. De følte at det var et skridt tilbage. Men sådan så jeg det ikke, for mig er hver dag en ny dag. I dag er to af pigerne gift og ude af musikbranchen, mens den tredje stadig arbejder med musik, fortæller Soultana.

I stedet for at læne sig tilbage og være knust over, at gruppen blev opløst, kæmpede Soultana videre og forfulgte sin drøm. Hun ville være rapper, koste hvad det ville, selvom musikindustrien er domineret af mænd.

– Der er bestemt ikke nogen dårlige vibes mellem mig og de mandlige rappere, men jeg gider ikke at presse mig selv til, at være en del af hiphopbølgen i Marokko. Jeg har ikke lyst til at følge deres fodspor, jeg vil hellere distancere mig og lave mine egne ting, siger Soultana og tilføjer.

– Jeg føler mig nogle gange meget alene, fordi mange mener at hiphopkulturen kun er for mænd. Især i den muslimske verden er der mange, der ikke synes at jeg burde gøre det jeg gør. Jeg kan mærke at, der er mandlige rappere, der er jaloux og ikke vil arbejde sammen med mig. Det er kun Anas (med kunstnernavnet INS), der vil arbejde med mig, siger Soultana og peger på sin mandlige rap-kollega, der sidder ved siden af. Senere på aftenen skal de to dele scene, når de skal spytte rim for deres danske publikum.

– Han er heller ikke en del af hiphopmiljøet derhjemme, så vi er begge en slags outsiders, forklarer hun.

Makkerparret drømmer om at åbne den første hiphopskole i den arabiske verden.

– Jeg håber at jeg kan finde flere piger, så de også kan komme ud med deres budskab. På skolen skal de lære at skrive sange og producere musik. Derudover vil vi også promovere og støtte dem. Der er rigtige mange forældre i Marokko, der er bange for at deres børn ender i hiphopmiljøet, fordi de tror at rapmusik kun er lig med 50 Cent og Nicki Minaj. De tror at det kun handler om at være gangsta, men det er så meget mere end det, fortæller rapperen.

Forandring søges

Ligesom andre steder i Mellemøsten demonstrerer de marokkanske unge i håbet om forandring og en bedre tilværelse. Gennem demonstrationer mod regeringen viser de deres utilfredshed, men Soultana mener ikke, at det nødvendigvis gør en forskel.

– Selv demonstrationer hjælper ikke, for medierne er styret af regeringen. De marokkanske medier viser ikke verden, at der er demonstrationer i gaderne. Hvis ungdommen har brug for forandring, så skal det ske gennem musikken, siger hun.

– Jeg rapper ikke kun om kvindernes problemer, men om ungdommens problemmer. Der er arbejdsløshed, så selv hvis man har uddannelse er det svært at finde arbejde. Der er også hjemløse, hykleri, misbrug og vold i hjemmene. Hver eneste dag kæmper vi med disse ting, og det er ikke nemt, fortæller Soultana, der selv er arbejdsløs og derfor sagtens kan mærke ungdommens frustration.

Soultana kan næsten ikke sidde stille, når hun taler om situationen derhjemme.

– Jeg kan ikke lade være med at tale om det, fordi jeg elsker mit land. Jeg vil bare have forandring. Det er ikke kun regeringen, der skal ændre sig, men i lige så høj grad befolkningen. Vi er lige gode om det. Vi har brug for at folk ændrer deres mentalitet og bryder ud af deres vaner. Jeg vil gerne leve frit i Marokko, jeg vil gerne have børn og ikke være bange. Der findes mange som mig, men de tør ikke at sige noget. Situationen kan sagtens ændres i gennem musikken. Musik er folkets stemme.

Soultana

Bøvl med regeringen

Soultanas meget frembrusende personlighed sammenkoblet med hendes trang til at ytre sig, har haft sine konsekvenser gennem tiden. Det er ikke alle, der er fan af den kvindelige rapper, men hun har ikke tænkt sig at smide mikrofonen. I stedet holder hun fast uanset hvor meget modstand hun så end måtte møde.

– Jeg tror regeringen er bange for mig, fordi jeg er typen, der ikke giver op. Jeg griner bare af de ting de prøver på at gøre mod mig. Altså de folk, der arbejder i regeringen er ikke særlige kloge. Selvom de kaster sten på mig, så falder jeg ikke, siger Soultana og fortæller om en episode hun fornylig oplevede i Casablanca.

– Jeg sang en sang i Casablanca foran borgmesteren, der gerne ville cutte lyden, så publikum ikke kunne høre mig synge. Det lykkedes bare ikke rigtigt, selvom han pudsede teknikeren på mig, for i stedet sang jeg bare endnu højere. Samme dag ringede han og spurgte efter en printet version af teksten, men jeg sagde bare “no way”. Hvis han gerne vil have teksten, så kan han jo bare finde den på nettet, smågriner Soultana og fortsætter.

– Regeringen og borgmesteren er ikke kun bange for kvindernes stemme, de er også smånervøse for at der starter en revolution i Marokko. Det arabiske forår startede i undergrunden med bl.a. hiphop som motor. Der var en masse unge artister, der italesatte politik og sociale problemer i et forsøg på at gøre noget ved det. Jeg prøver ikke på at starte en revolution, jeg vil bare have forandring.

Som Soultana sidder der og nipper til sin kaffe, forklarer hun, at hun bestemt ikke har noget imod kong Mohammed 6. af Marokko. Ham elsker hun. Det er regeringen hun ikke kan lide, og det får de ofte at vide.

– Når jeg møder folk fra regeringen fortæller jeg dem, at jeg elsker kongen, folket og landet, men hader dem, fordi de gør ikke deres job. Der er så meget hykleri, for de siger at de også vil have forandring, men så snart man vender ryggen til dem, så siger de ofte dårlige ting om en, forklarer hun.

Soultana er ikke bange for, at regeringen “lukker hendes mund” med voldelige midler. Der er for mange, der ved hvad hun står for, og de vil bestemt gøre oprør, hvis der nogensinde skulle ske hende noget.

– Den eneste jeg er bange for er min gud og mine forældre, ingen andre, siger Soultana.

Ligesom 2Pac

Den afdøde amerikanske rapper 2Pac har været en stor inspirationskilde for Soultana. Hun føler at han er en af dem, som hun kan spejle sig i.

– Jeg blev påvirket af hans sange og personlighed, og jeg ser også mig selv som aktivist, og ikke kun rapper. Prøv at tænk på at 2Pac var født i en aktivistisk familie. Jeg har tit følt at jeg måtte gå i hans fodspor, forklarer hun.

– Jeg lytter til alt slags musik, men især rapmusik er en meget nobel kunstform. R’n’B handler f.eks. mere om kærlighed og flirteri, mens rap behandler de mere hårde emner. Hele hiphopkulturen tiltaler mig, fordi den handler om respekt og ytringsfrihed. Det er via musikken og kulturen at jeg føler mig mest fri, siger Soultana.

Den 28-årige rapper har altid været en drengepige. Hendes forældre, der i dag er hendes bedste venner, har aldrig stået i vejen for hendes drøm. Det er netop i barndomshjemmet, at hun første gang lyttede til amerikansk musik. Det flød ud af højttalerne med James Brown, Tina Turner og Bob Marley. Musikgenrerne blev ofte sammensmeltet i hjemmet, så Soultana blev hurtigt forelsket i musikkens forførende toner.

– Som lille var jeg en splejs med krøllet hår, som min mor nok havde luret skulle blive musiker. Hun plejede at sige: “Soultana, når jeg lukker mine øjne ser jeg dig som en stor stjerne, der flyver rundt og ser hele verden,” fortæller hun. Med hendes mors vision i tasken besluttede Soultana at blive stewardesse for Moroccan Airlines.

Karrieren som stewardesse blev dog relativt kort, så drømmen om en rapkarriere lå lige til højre benet.

I dag optræder Soultana med sin makker Anas (INS) i hele verden i håbet om at de snart har penge nok til at starte rapskolen derhjemme. Imens spreder hun budskabet om kvinders rettigheder, ikke kun i hjemlandet Marokko, men over hele verden.

– Jeg har rejst hele verden rundt og selv i USA kæmper kvinder. Det er ikke kun i de arabiske lande, at kvinderne kæmper for deres rettigheder. Vi kvinder viser, hvor stærke vi er og ytrer os. Der er også problemer her i Danmark. Vi har alle brug for at ytre os, og vi har alle brug for forandringer i vores liv.

Lyt til Soultanas musik her  & læs mere om hende her

Comments are closed.