Islam, sex og shisha

Islam, sex og shisha

På Facebook-gruppen ALT om ALT – GIRLS ONLY diskuterer over 23.000 danske kvinder dagligt alt fra sex til religion. Kvinderne bruger gruppen til at støtte hinanden, kommer med gode råd og får stillet deres videbegær om kulturelle forskelle. For selv om de alle er danske kvinder, så præges siden af at kvinderne har rødder fra hele verden. Én efterlyser en opskrift på den libanesiske kage knefe, en anden leder efter en bestemt tyrkisk serie og en tredje spørger om, hvor i København man kan få en god butter chicken. Her kan de tale frit fra leveren, og mænd har ingen adgang.

Af Ishah Naureen foto: Alexander Zehntner 

Det er endnu en travl og kold eftermiddag på Nørrebro, men inde på Riccos Kaffebar på Stefansgade, er der dejligt varmt. Stemningen er afslappet, og cafeen er fyldt med snakkesalige, kaffeglade gæster. Reyhan sidder hjemmevant foran sin computer og skal lige hurtigt tjekke Facebook-gruppen, for som administrator for så stor en gruppe har man aldrig rigtig fri.

Jeg havde brug for svar

23-årige Reyhan Yousefi er stifter af den store Facebook-gruppe ALT om ALT – GIRLS ONLY og har op til flere admins til at hjælpe med at opretholde ro og orden i gruppen. Ved siden af studiet på SDU i Slagelse, hvor hun læser erhvervsøkonomi og arbejder som receptionist for Google, bruger hun nemt flere timer om dagen på gruppen. Reyhan stiftede gruppen fordi der manglede et frirum, hvor unge kvinder virtuelt kunne mødes og diskutere forskellige emner, som de ikke ikke tager op med deres forældre. Reyhan havde selv brug for et sted, hvor hun kunne få råd og vejledning.

”Jeg havde en del spørgsmål der bl.a. handlede om kærlighed, og om hvor og hvordan man møder den rette. Hvor går sådan nogle unge kvinder som mig hen, når man gerne vil finde kærligheden? Mange af mine veninder havde også de samme spørgsmål, så vi kunne ikke rigtigt hjælpe hinanden. Jeg havde en masse spørgsmål, men ingen svar, og jeg følte ikke jeg kunne gå til min mor, der ellers er en meget åben person, fordi jeg var for genert at spørge hende. Nogle gange er det bare nemmere at spørge fremmede mennesker end sine forældre, fortæller Reyhan og fortsætter hurtigt:

Derfor besluttede jeg at oprette ALT om ALT – GIRLS ONLY-gruppen, fordi jeg ikke havde nogle steder at gå hen med mine spørgsmål. Det er ofte nemmere at spørge fremmede mennesker, fordi de ikke kender én og derfor ikke dømmer. Jeg kendte ligesom mine mors svar på nogle af mine spørgsmål og søgte derfor nogle andre. Ét af mine første spørgsmål i gruppen handlede derfor også om, hvor de andre medlemmer havde mødt deres kærester eller ægtefæller henne. De svar jeg fik var meget blandede, og det synes jeg var fedt. Det var alt fra “via familien” til “studiet”, siger Reyhan og understreger bestemt, at app’en Tinder absolut ikke ville være en mulighed.

At bestyre en Facebook-gruppe med over 23.000 medlemmer, der diskuterer på kryds og tværs, er næsten et fuldtidsjob. Reyhan føler da også, at det har taget en del af hendes tid, og at det har påvirket hendes venskaber.

”Jeg kan mærke, at gruppen har taget en smule på mit sociale liv, og det har haft nogle konsekvenser. En del af mine veninder er blevet trætte af, at jeg konstant sidder med min telefon og har direkte sagt til mig, at jeg skal lægge den fra mig, når vi er sammen, forklarer Reyhan.

“I starten troede de lidt, at jeg havde glemt dem, men nu har de accepteret mit liv på Facebook. I dag er mine veninder også selv aktive medlemmer i gruppen og føler sig trygge, fordi de ved, at én af mine roller som administrator er at sikre, at opslagene er oprigtige, og at medlemmerne trygt kan dele ting med hinanden. Jeg er også begyndt at holde mere fri fra gruppen og har ladet de andre administratorer tage mere over og få mere ansvar”.

Religion og kultur er hotte emner

De mange medlemmer er ekstremt aktive, og især to emner bliver vendt og drejet livligt, nemlig religion og kultur. De fleste i gruppen har ifølge Reyhan muslimsk baggrund, og det er noget, der gør de øvrige medlemmer nysgerrige. For hvordan er det lige med tørklædet, forhold og sex, når man er dansk-muslim? Hvad er haram, og hvad er halal? Her kan alle ikke-muslimer stille spørgsmål og få direkte svar uden filter. Her er der er ikke noget, der hedder dumme spørgsmål. I denne gruppe er alt tilladt, og intet er helligt.

F.eks. har der været en debat om, hvorvidt man som forældre ville tillade sine børn at gifte sig med en med anden anden etnicitet eller kultur. En del af de muslimske medlemmer syntes det var fint, så længe personen var muslim. Nogle af de etnisk danske medlemmer skrev, at deres børn ikke måtte giftes med en muslim, og så kom der gang i debatten. Mange følte sig trådt på, og nogle medlemmer forstod ikke hinandens synsvinkler. Min rolle som administrator var at tilgodese alle meninger i gruppen og være så neutral som muligt. Det er netop disse debatter, der gør at man bliver klogere på hinanden”.

“Nogle gange starter jeg også selv debatter inde i gruppen, fordi jeg synes det er noget af det fedeste. Man hører andre folks meninger og erfaringer, og debatterne har lært mig en masse om min egen kultur og religion, som er Islam”, afslører Reyhan og tilføjer at hun har afghanske rødder.

Selvom religion og kultur er emner, der tit bliver bragt på banen, så bliver diskussionen sjældent hård eller negativ. Medlemmerne er oprigtigt nysgerrige efter at høre om hinandens skikke og traditioner. Ifølge Reyhan præges gruppen af en god tone, men selv om de fleste giver hinanden gode råd, kan der hurtigt opstå misforståelser.

”Vi har med 23.000 ‘høns’ at gøre, og nogle medlemmer kan nemt misforstå en enkelt smiley eller et enkelt ord, ” fortæller hun.

Islam, sex og shisha

Live videoer fra kulturforskelle til madlavning

Grunden til at ALT om ALT – GIRLS ONLY-gruppen har tiltrukket så mange medlemmer og har oplevet stor succes er sandsynligvis, at Reyhan og de øvrige admins ofte deler ud af sig selv. De sender selv live-videoer, hvor de taler om forskellige ting, poster sjove memes osv. I en tid hvor de fleste unge hungrer efter personlighed og DIY- videoer, kan en live-video om makeuptips eller en humorisk video, der nedbryder “os og dem”-diskussionen virke forfriskende.

Reyhan har selv lavet live-videoer, hvor hun blandt andet har talt om kulturforskelle, integration og nutidens Danmark.

“Mine videoer handler tit om, hvad andre folk tænker, men ikke rigtig tør at sige. Jeg tager emner op som fordomme om etniske danskere og om danskere med anden etnisk baggrund. Én fordom om muslimer er f.eks.  at vi er en smule dobbeltmoralske, især i ramadanen. For vi faster i 30 dage, og så snart ramadanen er slut, så drikker vi os fulde. En anden fordom om etniske danskere er, at de er nærige. Jeg snakker om disse ting, for at få folk til at tænke over, hvordan de kan ændre sig. Jeg forsøger at nedbryde fordommene ved at besvare spørgsmålene, og som man siger: Overdrivelse fremmer forståelsen”, fortæller Reyhan smilende.

Når Reyhan laver sine live-videoer, er hun meget bevidst om at bruge humor.

“Med humor kan man tit skubbe til folks grænser uden at træde dem over tæerne. Desuden tror jeg også, at jeg når endnu flere på den måde. Jeg bruger også tit mig selv som eksempel og blander det med fiktive oplevelser”.

Der er ifølge den unge administrator en stor efterspørgsel på flere live-videoer om især to emner: Sex og genetablering af jomfruhinder er meget efterspurgt af de mange medlemmer. Uanset religion eller kultur. Derfor har en kvindelig læge lavet flere live-videoer, hvor hun bl.a. har berørt netop disse to emner.

“Vi kvinder er gode til at google ting, og det virker som om alt, hvad man gør, fører til kræft. Derfor er det vigtigt at have en læge, der kan tale om f.eks. sex, kønssygdomme og prævention, som er nogle de mest efterspurgte emner blandt medlemmerne. For medlemmerne er gruppen et lukket forum, og hvor de også kan være anonyme, hvis ikke de tør at stå frem med deres spørgsmål”, forklarer Reyhan og afslører samtidigt at mellem 700-800 af gruppens medlemmer ser med, når den kvindelige læge er på live.

Det er også tanken, at psykologer og sagsbehandlere skal inviteres til at lave live-videoer, fordi medlemmerne også har efterspurgt dette.

“Mange af dem kender ikke deres rettigheder i tilfælde af skilsmisse eller familiesammenføring, og der er nogle af de unge medlemmer, der ikke har det så godt derhjemme og vil væk”.

Det virtuelle bånd

At knytte venskaber via de sociale medier kan være risikabelt, fordi man ikke altid kan være sikker på, hvem der sidder bag skærmen eller om en profil er ægte eller ej. Generelt er der en masse falske profiler på de sociale medier. På trods af dette er flere af medlemmerne blevet virtuelle venner, og nogle af dem har også mødtes in real life.

Da Reyhan flyttede fra Århus til Nørrebro for et år siden, var hun alene og kendte ikke rigtigt nogen. Gennem Facebook-gruppen er hun hurtigt blevet virtuelle venner med mange af pigerne og kender nu nogle i sit område. Hun synes, det er vigtigt at have veninder, da flere og flere, inklusiv hende selv, kan sidde for meget med næsen klistret til telefonen.

Flere af medlemmerne har arrangeret hyggeaftener, hvor de mødtes i København på en vandpibecafé. Her blev der girltalket og danset til arabisk, somalisk og afghansk musik, på en måde, der ville gøre Beyoncé stolt. Planen er også at medlemmerne i Odense og Århus skal samles for at lære hinanden bedre at kende.

“Jeg synes, det er vigtigt at sætte ansigt på medlemmerne i gruppen, og at jeg ikke “bare” er en administrator. Det er især vigtigt for de medlemmer, der er nye i byen for ligesom at vise dem, at de ikke er alene i byen, og at der rent faktisk er nogle, der har lyst til at  mødes med dem. Da jeg var ny i Kbh, håbede jeg, at nogen ville tage initiativet til at mødes og lave noget socialt sammen”, siger Reyhan og supplerer:

“ Især vi piger med anden etnisk baggrund end dansk kan have en lidt kedelig og rutinepræget hverdag, hvor man er omgivet af de samme mennesker altid. Vi har et behov for, at der skal ske noget, og at forskellige kulturer mødes på tværs af hinanden og inspirerer hinanden. Det er både danskere med anden etnisk baggrund og etniske danskere, der skal mødes, og det kan de nu gøre via gruppen”, siger hun med et tilfreds smil.

Faktaboks

Hvornår blev gruppen stiftet?

“Den blev stiftet d. 9. december 2014. Det blev fejret med, at jeg lavede en live-video inde i gruppen, hvor jeg fortalte en meget pinlig historie, fra da min familie og jeg var nyankomne i Danmark, og min far valgte at holde en ret nederen fødselsdag for mig”.

Hvor mange timer om dagen bruger du på gruppen?

“Jeg bruger cirka 18 timer om dagen, men sommetider mere og sommetider mindre”.

Hvad er de typiske spørgsmål medlemmerne stiller i gruppen?

“Det handler typisk om uddannelse, job og kultur”.

Hvad er planerne for fremtiden med gruppen?

“Vi vil gerne gå fra at være en platform på de sociale medier til at  mødes in real life en gang om måneden. Og at gruppen kunne blive det nye Google, hvor man kan få svar på alt mellem himmel og jord.  Desuden drømmer vi om at lave en international version af gruppen til kvinder fra hele verden”.

 

 

Comments are closed.