“Hvorfor sker der ikke noget i Danmark”?

Sønner af mændTarek Omar og Johan Forsby mødes på Politikens Hus i 2011. Rundt om i verden er unge gået på gaden i et desperat forsøg på at skabe forandringer. Det er det, snakken falder på, den dag de to mænd mødes. Alt i mens ligger Københavns Rådhusplads fredeligt og ubesat på den anden side af gaden, som den altid har gjort.

Af Pia Mathilde Blichfeldt Henriksen Foto Alexandet Zehntner

Da journalist Tarek Omar og musiker og tekstforfatter Johan Forsby første gang mødes, er verden præget af alvorlige omvæltninger. På det tidspunkt er det arabiske forår kommet til Egypten, hvor unge kræver sociale forandringer, men det er ikke kun egypterne, der kræver ændringer, også unge arbejdsløse i Spanien, grækerne i oprør over gældkrisen og amerikanerne i Occupy Wallstreet viser deres utilfredshed med den ene procent af befolkning, som sidder på størstedelen af landets penge.

”Der skete nogle kæmpe omvæltninger på dette tidspunkt. Men kiggede vi ud over Rådhuspladsen, så var der måske enkelte telte fra Occupy-bevægelsen. Og  kort efter forsvandt de igen. Hvor er vildskaben? hvor er indignationen? Der er nok at blive indigneret over, alligevel sker intet”, fortæller Tarek Omar.

”Ja hvorfor sker der ikke noget i Danmark? Det var det vores samtale kom til at handle om den dag,” tilføjer Johan Forsby, der sidder ved siden af.

En samtale bliver til et samarbejde

Hvad, de ikke vidste, var, at de fire år senere ville udgive en roman sammen. Romanen hedder ”Sønner af mænd” og handler om tre unge mænd, som hver i sær lever et liv præget af handlingslammelse og afmagt, men som havner i en situation, hvor de alle tre er nødsaget til at træffe valg. Den er netop udgivet på Politikens Forlag.

Samarbejdet opstår mere eller mindre tilfældigt ved, at Johan Forsby læser Tarek Omars første bog MuhameDANEREN. Musikeren er ret vild med den og tweeter den. ”Den første brune socialrealisme”, siger Johan Forsby om Tarek Omars novellesamling. Tarek Omar, der ser Johan ’Jooks’ Forsby som Danmarks suverænt bedste rapper, reagerer på Johans tweet og den første kontakt er skabt. Snart står de to mænd på Politikens Hus og taler om at lave noget sammen.

”Vi vidste ikke, hvad vi skulle lave, vi vidste bare, at vi ville fortælle en historie sammen, siger Johan Forsby.

Sønner af mænd

Skabelsen af ’Sønner af mænd’

Tarek Omar og Johan Forsby begynder som det første at skabe nogle karakterer, som udvikler sig til de personer, man møder i bogen ’Sønner af mænd’. I denne proces finder de ud af, at de vil skrive en bog og laver i fællesskab en storyline for første del af bogen. Herefter begynder de hver i sær at skrive et bud på et kapitel.

”Vi har arbejdet på en helt speciel måde. Vi gik lange ture, hvor vi snakkede om alle de ting, som fortællingen skulle rumme og så skrev vi hver gang samme kapitel og valgte det bedste fra de to tekster og skrev det igennem,” fortæller Tarek Omar om processen bag bogen. De to forfattere udviklede på trods af deres forskellige fag hurtigt et fælles sprog og i de tre år, de skrev på bogen, var arbejdet et pusterum fra hverdagen.

”Det var en stor glæde at sætte sig ned med noget, der ikke var arbejde. Vi har travlt i hverdagen. Det her var ikke præget af deadlines eller chefer. Vi gav bogen den tid, den havde brug for. Vi har haft det sjovt og vi har glædet os, hver gang vi skulle mødes. Alle de normer, der normalt er på en arbejdsplads, de har været skåret væk”, siger Tarek Omar mens Johan Forsby uddyber:

”Det er kun en ekstraglæde at sætte det sidste punktum, men hvornår det skulle være, det har ikke været vigtigt for os”.

Frihed og muligheder

Fundamentet for det velfungerende samarbejde blev skabt, da de mødtes på Politikens Hus efter, at de havde kommunikeret på de sociale medier.
”Jeg troede, at Tarek skulle interviewe mig om min musik. Men vi endte bare med at snakke. Jeg havde ikke fået at vide, hvorfor jeg skulle komme”, siger Johan Forsby om sit første møde med Tarek Omar.

I stedet talte Tarek Omar og Johan Forsby om noget paradoksalt i det, de så i samfundet. På den ene side var mange i verden tvunget på gaden, mens befolkningen herhjemme virkede uberørt af protesterne. Kontrasten mellem det fredelige Købehavn og masseprotesterne i flere storbyer ude i verden har de to forfattere taget med i deres roman. Igennem forfatternes portræt af tre unge mænd mærker man som læser den mangel af handling, som præger vores samfund i dag.

”Identiteten er flydende. Den er fragmenteret. Nu skal du selv beslutte dig for, hvornår du er en mand,” siger Johan Forsby og fortsætter ”Det kræver handling at bestemme sig for at være en mand, men den ekstreme grad af frihed, vi har, lammer os”.

Tarek Omar og Jooks

En zombietilstand

I bogen bevæger de tre hovedkarakterer sig rundt på en zombie-lignende måde, som om de ikke er herrer over deres egne liv. Deres gøren og laden er i høj grad præget af, hvad der bliver forventet af dem, og i mindre eller slet ingen grad af vilje eller lyst. Ind i mellem bliver zombietilstanden brudt af handlinger, der er drevet af frustration og indædthed.

”Før i tiden gik du som ung mand i samme fodspor som din far. I dag har du måske 100 muligheder og griber du de halvtreds, så vil du være fokuseret på de halvtreds muligheder, du ikke greb,” fortæller Tarek Omar for at illustrere den udfordring, unge i dag står overfor.
”Hvorfor sker der ikke noget i Danmark?” spørg Johan Forsby retorisk og det ville være naivt at tro, at det skyldtes, at der herhjemme ikke er nogen grund til at gå på gaderne. De troværdige og genkendelige karakterer i romanen viser igennem deres skæbner netop de mange udfordringer, den unge generation, i et rigt samfund som Danmark, oplever.

”Det er meget simpelt. Vi handler ikke, fordi vi ikke er truet på vores eksistensgrundlag,” siger Tarek Omar.

Romanen viser, hvordan det kan opleves at være passiv borger i et komplekst konkurrencesamfund, hvor menneskeligheden er blevet tilsidesat. Men den viser også, at en hvilken som helst handling er bedre end ingen.

 ”Det er jo ikke fordi, det de tre karakterer gør er særlig klogt. Men de handler. Det er langt bedre end slet ikke at gøre noget” siger Johan Forsby afslutningsvis.

“Sønner af Mænd” kan købes på Saxo for 212,50 Kroner

36 Comments on “Hvorfor sker der ikke noget i Danmark”?

 1. internet service
  8. maj 2016 at 22:37 (2 år ago)

  This will mean that the clients that accidentally type the domain or.
  If your current domain name is not good, your business might be in trouble.
  The domain suffix should highlight the intended purpose of the site but nowadays this
  isn’t always the case.

  Svar
 2. ανδρικα ρουχα επωνυμα
  29. maj 2016 at 16:39 (2 år ago)

  Με καταβολές από τη Βόρεια Ιταλία αρχής γενομένης της δεκαετίας του ‘80, και με μια πλήρως ανανεωμένη εικόνα, τα
  ανδρικά ρούχα Devergo, έχουν γίνει ένας από τους πλέον δυναμικούς ανταγωνιστές
  στο χώρο του ανδρικού και γυναικείου
  everyday manner ρούχου προσφέροντας ποιότητα
  υλικών, “φρέσκο” και ανανεωμένο
  layout, και φυσικά, κορυφαία ανδρικά ρούχα για κάθε
  ώρα της ημέρας!Ο ηγετικός artist
  στα ανδρικά ρούχα Devergo, Cristiano Berto, γαλούχησε τις
  νέες γενιές από designers, εμπνέοντας
  το δημιουργικό κομμάτι μέσα τους
  και τους ώθησε ώστε να συνδυάσουν υλικά, styles, και όλα τα σύγχρονα traits,
  ώστε τα ανδρικά ρούχα Devergo να αποτελούν
  την επιτομή στα ανδρικά jeans και everyday trend ρούχα
  Διατηρώντας τα ανδρικά ρούχα Devergo
  πιστά στο DNA τους, δηλαδή τις πρωτοπόρες
  τεχνικές και τεχνοτροπίες, τα ανδρικά ρούχα
  Devergo έχουν αναπτύξει όλη την παραγωγή τους επάνω στις νέες τάσεις και προτροπές της μόδας, διατηρώντας αναλλοίωτο το στυλ και τη φιλοσοφία τους, συνδυάζοντας διαφορετικές υφές στα υφάσματα, και καινοτόμες τεχνικές “ξεπλύματος” στα ανδρικά trousers,
  όπως και έντονους χρωματισμούς και συνδυασμούς χρωμάτων στα
  ανδρικά T-shirt!
  Τα ανδρικά ρούχα Devergo αποτελούν μια εξαιρετική worth-for-income επιλογή στα ανδρικά ρούχα, καθώς συνδυάζουν άψογα
  κορυφαία ποιότητα υλικών σε λογικές τιμές, και μοναδικό design έξω από τα
  συνηθισμένα πρότυπα, το οποίο αποτελεί προϊόν πολυετούς δημιουργικής αναζήτησης Ιταλών designers, οι οποίοι καταξιώθηκαν στο χώρο του casual trend ρουχισμού, μέσα
  από τα εξαιρετικά δείγματα γραφής τους!
  Απολαύστε τα ανδρικά ρούχα Devergo αποκλειστικά από το tonny!

  Svar
 3. www.mahresult.nic.in
  4. juni 2016 at 15:34 (2 år ago)

  Great information. Lucky me I ran across your site by accident (stumbleupon).

  I’ve saved as a favorite for later!

  Svar
 4. www.muaythaithailand123.com
  7. juni 2016 at 0:59 (2 år ago)

  Hi there, yup this post is really nice and I have learned
  lot of things from it on the topic of blogging. thanks.

  Svar
 5. Emilia
  12. juni 2016 at 3:27 (2 år ago)

  I blog quite often and I seriously thank you foor your content.
  This article has really peaaked my interest. I am going
  to bookmark your website and keep checking
  for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

  Svar
 6. greenincheon.org
  9. juli 2016 at 4:42 (2 år ago)

  It is really a great and helpful piece of info.
  I’m glad that yoou simply shared this helpful info witth us.
  Please stay us infofmed lie this. Thank you for sharing.

  Svar
 7. link m88.com
  15. juli 2016 at 1:41 (2 år ago)

  Im Sommer im Erholungsgarten relaxen, im Winter
  gemütlich am Kaminfeuer Hier erwartet Sie der Service
  und die Behaglichkeit wonach Sie suchen.

  Svar
 8. Mogersdorf
  18. juli 2016 at 4:14 (2 år ago)

  Еt’s ѕtate yօu’гᥱ a beginner tߋ the wߋrld
  of online income and ѕo агe curгently planning tο generate income online,
  ƅut ʏߋu’re you start with a smaⅼl startup budget.

  Svar
 9. Lamar
  25. juli 2016 at 10:11 (2 år ago)

  Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognize
  what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also discuss with my website =).
  We will have a link change agreement between us

  Svar
 10. c8449056372093188395
  1. august 2016 at 0:05 (2 år ago)

  Welcome Equipment da Drinkfinity vem com um Vessel (garrafa com capacidade para 700ml) e dois packs de pods, com
  cinco unidades cada.

  Svar
 11. whale watching in sri lanka with navy
  2. august 2016 at 17:44 (2 år ago)

  Hі there, this weekend is good in favor of me, as this point in time i am reading this enormous educatiօnal piece
  of writing here аtt my home.

  Svar
 12. code triche saint row 4
  9. august 2016 at 2:28 (2 år ago)

  This is really interesting, You are an excessively professional blogger.
  I have joined your feed and stay up for
  searching for extra of your wonderful post. Additionally, I have shared your site in my
  social networks

  Svar
 13. secure.phabricator.com
  31. oktober 2016 at 17:00 (2 år ago)

  I am sure this piece of writing has tojched all the internet
  users, its really really pleasant article on building up new
  web site.

  Svar
 14. mess
  2. november 2016 at 7:31 (2 år ago)

  Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to
  be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed whilst other folks
  think about concerns that they plainly don’t understand about.
  You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing with no need side effect , other people
  could take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks

  Svar
 15. daltonuriz100blog.Suomiblog.com
  5. november 2016 at 8:22 (2 år ago)

  Hello, Neat post. There is an issue together with your site in internet explorer, would check this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a golod part of other folks will leave out your fantastic
  writing due to this problem.

  Svar
 16. custom whiteboard videos
  20. november 2016 at 16:18 (2 år ago)

  This design is steller! You obviously know how
  to keep a reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

  Svar
 17. recovering from identity theft
  12. februar 2017 at 13:30 (2 år ago)

  you are really a just right webmaster. The web site loading speed
  is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterpiece. you have done a excellent job in this subject!

  Svar
 18. IT Support
  24. april 2017 at 12:54 (1 år ago)

  If you desire to grow your familiarity only keep visiting this website and be updated with the most recent gossip posted here.

  Svar

16Pingbacks & Trackbacks on “Hvorfor sker der ikke noget i Danmark”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *