Hamsa Yassin: JEG ER LIGEGLAD

Hamsa Yassin For tre år siden sprang 21-årige Hamsa Yassin ud som homoseksuel. Han står ved sit valg, men erkender at det har haft sine konsekvenser. Han har brudt med sin familie, stoler ikke rigtig på folk og oplever en del sladder. På den måde har oplevelsen med at springe ud gjort Hamsa hårdhudet. Hvis man skal beskrive ham med ét ord så er det “ligeglad”. Ligeglad med alt den sniksnak i krogene, ligeglad med hvordan andre opfatter ham. Det vigtigste for Hamsa er, at han kan leve sit liv, som han gerne vil.

Af Ayan Mouhoumed Foto: Veronica Cruz del Valle

For tre år siden sprang 21-årige Hamsa Yassin ud som homoseksuel. Han står ved sit valg, men erkender at det har haft sine konsekvenser. Han har brudt med sin familie, stoler ikke rigtig på folk og oplever en del sladder. På den måde har oplevelsen med at springe ud gjort Hamsa hårdhudet. Hvis man skal beskrive ham med ét ord så er det “ligeglad”. Ligeglad med alt den sniksnak i krogene, ligeglad med hvordan andre opfatter ham. Det vigtigste for Hamsa er, at han kan leve sit liv, som han gerne vil.

Han har taget den fire timer lange togrejse fra Holstebro til København, så han er en smule træt. Caféen ‘Riccos’ er godt proppet med en masse kaffedrikkende gæster. Stemningen er hyggelig, så Hamsa nyder sin avokado / kylling sandwich, mens han ivrigt checker de sociale medier på sin telefon.

Min mor forlod mig

Hamsa Yassin er født i det lille østafrikanske land Djibouti, der ligger klemt inde mellem Somalia og Eritrea af somaliske forældre. Han er vokset op med sin fire søskende hos sin mormor i Djibouti. Allerede i en tidlig alder følte han sig svigtet i sådan en grad, at det har præget store del af hans liv.

– Da jeg bliver født efterlader min mor mig, og rejser til Danmark sammen med min far. Første gang jeg møder hende er jeg seks år gammel og lige kommet til Danmark. Det var virkelig svært for mig, at føle at hun var min mor, fortæller han og kigger rundt i den overfyldte café.

– Jeg følte mig svigtet af min familie, og ville bare tilbage til Afrika. Jeg følte at min mormor var min mor, og havde ikke lyst til at være i Danmark. Jeg følte ikke at det var min familie, for de kunne ikke forstå mig, fortæller han.

Forholdet med familien har desværre altid været præget af konflikt og drama, og det var da også en frusterende tid den unge holstebroer gik i møde.

Hamsa lider af den psykiske lidelse, der hedder ADHD (forkortelse for diagnosen Attention Deficit/Hyperactivity Disorder), eller på dansk opmærksomheds-, aktivitets- og impulsivitetsforstyrrelser. ADHD forstyrrer en persons daglige funktioner på flere områder, og kan potentielt også påvirke vedkommendes sociale relationer og selvfølelse i negativ retning. Hamsas sygdom var ikke noget hans familie kunne relatere til.

– Min familie kunne ikke forstå mig, og der var hele tiden problemer med mig i skolen. Jeg forstod ikke hvad der var galt med mig, og på det tidspunkt vidste jeg heller ikke, at jeg havde ADHD. Jeg troede jeg var unormal, for det fik jeg at vide af alle mulige fra skolen og fra min egen familie, forklarer Hamsa, der fik diagnosticeret sygdommen for tre år siden.

Hamsa Yassin

Bange for folks snak

Som 18-årig sprang den unge jyde ud, og det betød kaos lige fra starten af.

– Jeg havde fået diagnosen og havde taget på. Jeg var nede i et sort hul. Jeg havde også røget hash og blevet skadet af det, så jeg var ligeglad med hele verden. Jeg tænkte bare “fuck det hele”, så jeg sprang bare ud, fortæller Hamsa.

Da nyheden om hans seksualitet skulle deles stod familien ikke øverst på sedlen.

– Jeg sprang ikke direkte ud foran min familie. I stedet fortalte jeg det til mine venner. Det var ligesom at være provokerendeover for dem, for jeg syntes ikke at de fortjente sandheden, så de skulle hellere høre det fra andre. Der var mange problemer og en masse drama. Men jeg var bare ligeglad, siger Hamsa og indrømmer samtidig at der var en masse snak i krogene.

I den somaliske og islamiske kultur er homosekuelitet ikke tilladt eller velset. Det er et kæmpe tabu, som man helst fejer ind under gulvtæppet. Hvis et familiemedlem springer ud, går snakken ikke kun ud over det enkelte individ, men hele familien. Snakken var lige præcis det, som Hamsas familie i Holstebro helst ville undgå.

– Min familie var bange for folks snak, men jeg er ligeglad, for jeg hører ikke på folks snak. Jeg cuttede min familie af for at være mig selv, og talte ikke med dem i en periode, husker Hamsa og fortsætter.

– Men så begyndte jeg, at snakke med dem igen. Jeg fik kontakt til min lillebror, men det gik heller ikke så godt. Folk begyndte at snakke igen, og de kunne ikke forstå hvorfor min familie snakkede med mig. Der kom endnu mere drama ud af det, så  jeg cuttede min familie fuldstændigt fra. Jeg ville have gået psykisk ned, hvis ikke jeg sprang ud.

I dag har Hamsa kun kontakt til sin kusine, der accepterer ham som han er. Hans venner er hans nærmeste familie, og dem er der få af.

Stoler ikke på alle

Episoden med at springe ud har kostet venskaber, ja nogle har direkte fravalgt det.

– Jeg sagde det bare til alle, og mistede nogle af mine venner. De sagde til mig, at de ikke kunne være venner med en, der er homoseksuel. Det gjorde ondt, forklarer Hamsa.

– Men på det tidspunkt var jeg fuldstændig ligeglad, for jeg havde ligesom lukket mig inde i mig selv. Jeg følte ikke, at jeg havde brug for nogen som helst, så jeg sagde bare “fuck jer”, også selvom det gjorde ondt. Det var virkelig en hård tid i mit liv.

Efter Hamsa begyndte at optræde på TV i et reality-program begyndte de venner, der tog afstand fra ham, at kontakte ham igen.

– Jeg havde overhovedet ikke kontakt med dem, men efter jeg blev lidt kendt forsøgte de at kontakte mig. Jeg har kun få gode venner, for man kan ikke stole på alle. Derfor har jeg taget den beslutning, at jeg hellere vil have få venner og veninder, slår Hamsa fast.

Hamsa Yassin

Nej, jeg er ikke luder!

Med konflikter, drama og eks-venner følger en masse rygter, så snakken om Hamsa Yassin går i lokalsamfundet i Holstebro.

Der er en specifik episode, der får den unge mand til at krumme tæer. Hans attitude skifter væk fra at være smilende, så det er tydeligt at episoden har sat dybe spor i hans skrøbelige sjæl.

– Der har været episoder, hvor nogle folk har givet mit nummer ud til mænd, der ringede på min dør for at få sex. Mændene troede, at jeg havde et escortfirma. Første gang det skete var jeg meget bange. Der var en fyr, der ringede på, men jeg turde ikke at snakke med ham, så det gjorde min nabo heldigvis for mig. Hvad fanden skulle jeg sige? sukker Hamsa, der heldigvis tog modet til sig og talte med manden.

– Det har været svært for mig, for det kom tæt på. Når det har været chikane gennem internettet har jeg været ligeglad. Det gør ondt, når der står en mand udenfor min dør, der tror jeg er en luder og gerne vil købe sex. Men jeg kan ikke gøre noget ved det. Jeg kan ikke sidde og græde over det, jeg må bare komme videre, siger Hamsa.

De dårlige oplevelser har fået den unge jyde til, at være meget forsigtig. Hamsa indrømmer også, at han tror det er nogen han kender, der står bag de mange chikaneforsøg.

– Jeg skal hele tiden passe på med hvem jeg lukker ind i mit liv. Men man lærer noget af det, det er det gode ved det, fortæller han fortrøstningsfuld.

Bloggen er mit liv

Flere og flere mennesker kommer ind på caféen, hvilket er lidt overraskende, da det er en ganske almindelig lørdag formiddag. Ved kassen sidder tre unge fyre, der virker som om de plejer deres tømmermænd og henne i hjørnet sidder en pige med sin bærbare computer. Hun ser koncentreret ud og nipper med jævne mellemrum til sin kaffe. Hamsa Yassin sidder konstant med snuden i mobilen. Han skal hele tiden lige skal checke sin Instagram-profil for at se om der er kommet nye følgere eller kommentarer. Selvom det kan virke en smule forstyrrende, så er det forståeligt, for Hamsa lever for sin blog.

– Min blog betyder alt. Jeg blogger hver eneste dag, og bruger meget tid og energi på at inspirere andre mennesker, fortæller Hamsa, der har flere tusinde daglige besøgende, der følger med i hans blog på hamsayassin.dk.

På bloggen er den 21-årige Hamsa hudløst ærlig. Han skriver flere indlæg om dagen, der omhandler hans hverdag, tanker og menneskene omkring ham. På Instagram får hans mange følgere også et indblik i hans liv, der ofte er uden filter.

Ud over at svare sine fans hurtigt med et hjerte eller visuelt kys, har Hamsa fået flere alvorlige henvendelser fra unge med etnisk baggrund, der gerne vil springe ud som homoseksuelle. Hamsa forklarer, at han altid står klar med svar, men at hans følgere, der gerne vil springe ud, skal være varsomme.

– Ofte spørger de hvordan de skal springe ud, og jeg skriver til dem, at de ikke skal gøre ligesom jeg. De skal tænke sig om, for man skal virkelig være mentalt stærk, for at håndtere det hele. Det har konsekvenser, at springe ud, og man risikerer at miste mange mennesker i ens liv. Folk kigger skævt på en, det skal man være klar over, siger en meget alvorlig Hamsa.

Hamsa Yassin

Jeg tager medicin

Hans sygdom er også noget Hamsa blogger om, og han prøver at forklare sine følgere hvilken effekt den har på ham. Sygdommen er nogle gange skyld i, at Hamsa ikke får sovet nok, og den gør ham en smule irritabel.

– Jeg bor i en lejlighed for mig selv i et bosted for unge, hvor der også er personale. Jeg lider af ADHD i høj grad, og så lider jeg også af depressiv angst. Det har jeg gjort i mange år. Det kom efter, at jeg havde røget hash én gang – never ever, jeg gør det aldrig igen, siger Hamsa stædigt.

Bostedet ligger i Holstebro, og sammen med andre unge med diagnoser, har Hamsa nu kunne kalde stedet for sit hjem i over et år.

– Jeg har altid skilt mig meget ud, og været DAMP-barn. Jeg har aldrig siddet stille, og været meget urolig. For tre år siden blev jeg diagnosticeret, så jeg tager medicin på daglig basis. Jeg kan huske, at jeg snakkede med kommunen, og fik lavet en pyskologtest. Vi fandt ud af at jeg har ADHD, fortæller Hamsa og tilføjer, at hvis ikke han tager sin medicin, kan han godt blive en smule aggressiv.

De to timer, der er sat til interviewet er så småt gået, smoothien er drukket og sandwichen spist.  Når weekenden rinder ud sidder Hamsa igen i toget. På vej væk fra hovedstaden, og hjem til tryggere rammer i Holstebro. Med i tasken har han ikke kun oplevelserne fra København, men også drømmen om at starte på en uddannelse, blive en international blogger, lave crème og måske endda mere TV. Han er overbevist om, at det nok skal lykkes, for han er ligeglad med folks snak, ligeglad med negative kommentarer og ligeglad med fingre, der peger af ham. Hamsa gør endelig det han har lyst til, han lever nemlig sit eget liv.

Hamsa Yassin laver desuden også Youtube vidoer, hvor han anmelder makeup produkter, anmeldelser og give gode råd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *