Fra gaden til de skrå brædder

Arian Kashef

Arian Kashef

Will Smith og 50 Cent er nogle af Arian Kashefs største inspirationer, fordi de startede på bunden og kæmpede sig op et skridt ad gangen. Arian forsøger at gøre de to amerikanske forbilleder kunsten efter. Det der startede med en simpel idé, et kamera og en god ven blev til et projekt, der endte med at få langt større betydning for Arians liv, end han kunne drømme om.

Af Marina Steenberg Pasovski

Ethniqa møder Arian Kashef på Niels Brock Copenhagen Business College blot et par minutter efter han har fået fri, og et hav af hans medstuderende er spænet ned af trappen og ud i gaderne i Københavns centrum. Niels Brock er arnestedet for Arians spontane idé om, at oprette en YouTube-kanal.

Den mest populære video på Arians kanal  Arian Planet er set næsten 400.000 gange og er bl.a. blevet nævnt i store traditionelle medier såsom engelske Daily Mail og tyske Bild. Denne form for eksponering havde Arian langt fra forventet.

”Det hele skete ret spontant. Jeg købte et kamera, som jeg ikke engang kunne finde ud af at bruge, og så fik jeg min ven Emil til at filme. Min idé var bare at lave noget sjovt og skørt. I en af mine første videoer fandt jeg et toilet udenfor, satte mig og spurgte folk, der gik forbi om jeg måtte låne noget toiletpapir. Jeg havde ikke regnet med, at det skulle være noget seriøst eller at det pludselig ville blive så stort. I starten skulle jeg sende et link til hele min venneliste og bede dem om at dele, men pludselig skete det af sig selv.”

I takt med populariteten steg, ændrede Arian Planet sig også fra at bestå af pranks og sjove videoer til også at inkludere sociale eksperimenter, der påviser og fremhæver forskellige problemstillinger i dagens Danmark. Videoerne med sociale eksperimenter efterlader en del seere med en trang til at agere, om det så blot er at købe en burger til en hjemløs eller, mere dramatisk, at overveje at reagere i tilfælde af et voldeligt skænderi i det offentlige rum.

”Det er fedt at prøve at ændre verden gennem kunst og medier. Eller måske ikke ændre verden, men inspirere én person, der inspirerer en anden, og så kan det sprede sig. Jeg er også begyndt at lave motivationsvideoer, fordi jeg gerne vil hjælpe andre.” 

Noget at vågne op til

Før Arian Planet transformerede sig fra pranks til sociale eksperimenter, oplevede Arian selv en dramatisk udvikling i sit eget privatliv.

”Det lyder så fucking mærkeligt og akavet at sige, at jeg har været kriminel, men ifølge politiet og ifølge loven – ja, så har jeg lavet kriminalitet.”

En gang ville Arian gerne have et image som ’den seje dreng’, der spillede smart og egentlig ikke gad gå i skole. Men da hans venner, én efter én, røg i fængsel, lagde han mærke til det negative mønster, der formede sig i omgangskredsen.

”Jeg kunne se, at det ville blive mig en dag, hvis jeg ikke kom væk. Stille og roligt ændrede min mentalitet sig. Jeg vidste, at jeg ikke både kunne gå i gymnasiet og stå og spille gangster på gaden. Enten var jeg her eller også var jeg der. Mange bliver kriminelle, fordi de ikke har noget at vågne op til. Men det at lave videoerne gjorde mig motiveret og gav mig et mål. Det var også gennem Arian Planet, at jeg opdagede skuespillet.”

11122458_10204981985721711_1952294939_n

Da Arian opdagede, at videoerne også kunne handle om andet end ren og skær underholdning, meldte han sig ind i C:NTACT, som er en teatergruppe, der har opnået stor succes med gratis opsætninger på Betty Nansen Teatret.

Præcis som Arians sociale projekter, forsøger C:NTACT at bryde med forskellige tabuer. Gennem personlige historier skaber et hold unge skuespillere et stykke, hvor hovedtemaet kan være alt fra stofmisbrug, skilsmisse til døden. Arian selv spillede med i ’Jeg har aldrig’, der omhandlede seksualitet.

”Det var en kæmpe oplevelse. Det var min første gang på scenen, og der var udsolgt hver gang,” fortæller han. C:NTACT caster ofte skuespillere med rødder overalt i verden, men da ‘Jeg har aldrig’ handlede om seksualitet betød det, at Arian var den eneste, der ikke var etnisk dansk.

”Ingen andre turde gøre det, fordi det er haram (forbudt, red.) eller flovt. Men hvis man vil være skuespiller, så er man nødt til at åbne sig op,” slår Arian fast.

Via C:NTACT fik han en personlig skuespillærer, der opfordrede ham til at søge ind på Skuespillerskolen, som er en af de uddannelsesinstitutioner, hvor færrest bliver optaget. Han regnede bestemt ikke med at blive optaget, for han vidste, at langt de fleste ansøgere har kæmpet for at blive skuespillere i mange år. Arian havde derimod kun et halvt års træning i rygsækken, men på trods af sin ringe erfaring klarede han sig gennem første prøve, anden prøve og så tredje prøve. Til sidst stod det klart, at Arian måtte flytte for at starte et helt nyt kapitel af sit liv i Aarhus.

“Mine forældre er ligeglade med likes og views”

Arians valg om at gå den kreative vej og satse alt på at klare sig i en benhård branche resulterede ikke ligefrem i øjeblikkelig glæde fra forældrenes side.

”Mine forældre er ligeglade med likes og views. Det er ikke deres drøm, for de vil jo gerne have, at jeg bliver læge eller advokat. Men om jeg så fik muligheden for at blive tandlæge, ville jeg ikke være det. Mine venner havde heller ikke regnet med at jeg blev skuespiller. I starten syntes de, at Arian Planet var flovt, men nu vil de gerne være med i videoerne. Der har været modstand fra både familie og venner, men det gør mig bare mere sulten.”

På trods af skepsis fra sine omgivelser, har Arian allerede haft sin første rolle på TV, som bandeleder og hashhandler i TV2-serien ‘Rita’. Da Ethniqa til sidst spørger Arian, om han frygter kun at få tildelt de stereotype roller, tager han sig en kort tænkepause.

11210301_10204981985761712_2080874318_n

Arian Kashef og vennen Emil Behrndtz i TV2 Lorry

”Det jeg ser i den danske filmbranche er, at folk, der har samme baggrund som mig og ser ud på samme måde, mest spiller kriminelle roller. Så jeg har selvfølgelig tænkt over det. Men man skaber også sin egen identitet. Hvis jeg siger ja til alle kriminelle roller, så er det også det, som jeg får tilbudt. Men hvis jeg ser mig selv, som alt andet end de stereotype roller, så kan jeg også tiltrække det. Jeg tror på, at den energi du udsender, er det som du får tilbage”.

 

Comments are closed.