Ellie Jokar: JEG HAR ALTID VÆRET DET SORTE FÅR

Ellie Jokar

Den 35-årige skuespiller og rapper Ellie Jokar kan godt lide at rykke grænser og provokere en smule. Hun hader at være ligesom alle andre og vil helst skille sig ud. Ellies enorme viljestyrke har hun altid haft. Den lille rebelske pige er således blevet en rebelsk kvinde, der forsøger at gøre en forskel, også selvom det betyder, at hun en gang i mellem får nogle tæsk.

Af Ayan Mouhoumed Foto: Alexander Holte Zehntner

Ellie Jokar er lige kommet hjem fra Miami, hvor hun har lavet flere optagelser til dokumentarserien “Hvem f… er Ellie”, der hver mandag aften toner frem på DR3. I serien forsøger skuespilleren fra satireserien “Det slører stadig” at finde ud af, om hun virkelig er forelsket i den 40-årige amerikansk-brasilianske Claudia, som hun mødte nytårsaften for et par år siden i netop Miami.

Selvom det er tidligt på formiddagen og Ellie har jetlag ser hun overraskende frisk ud. Det samme gør hendes chihuahua-hund, der er opkaldt efter eastcoast-rapperen Notorious B.I.G.. Musikstudiet på Islands Brygge bærer præg af at det er længe siden nogen har været her, for der hænger stadig julepynt fremme.

Rykker grænser

I “Hvem f… er Ellie” kan man opleve en hudløst ærlig version af den ellers humoristiske og flabede rapper og skuespiller.

– Jeg kan godt lide at rykke ved grænserne, for når man gør det, så rykker man ved folks egne grænser og gør en forskel. Det er også sådan man skiller sig ud, så man ikke er ligesom alle andre, fortæller Ellie og forklarer, at hun er et “gråzonebarn”.

– Jeg har en fod i den ene lejr (den etnisk danske) og en fod i den anden lejr (den muslimske), men bliver ikke fuldt ud accepteret af nogen af dem. Jeg har altid været det sorte får. Nogle gange har jeg været hende den lille rebelske pige, der gjorde tingene bare for at gøre det. Hvis folk gik til højre, så gik jeg bevidst til venstre, siger hun med et skævt smil.

Bag smilet ligger et års arbejde med dokuserien, som Ellie selv har idéudviklet og formet. Hun ser den som sin egen personlige rejse, der dog er foregået i selskab med sin bedste ven, som hun kalder for ‘morfar’. Han har fulgt hendes rejse på tæt hold i rollen som instruktør og fotograf.

Ellie JokarBrasiliansk voodoo

For at forstå historien bag historien skal man skrue tiden et par år tilbage. Her befinder Ellie sig på en natklub i Miami, hvor hun hygger sig med nogle venner og veninder. En fyr kommer over til hende og fortæller, at hans ven gerne vil møde Ellie. Ellie følger med fyren, og opdager at vennen er en meget maskulin kvinde.

– Hun vidste at jeg ikke var til piger, men ville alligevel tale med mig. Med det samme sagde jeg dog: “I’m not gay, I have a boyfriend” for ligesom at signalere, at hun skulle holde sig væk. Men jeg kan huske, at jeg tænkte: “Hvad fanden er der med hende her” og at jeg syntes, at hun var meget interessant, fortæller Ellie og indrømmer, at hun var blevet snotforvirret.

Præcis hvorfor hun syntes, at kvinden (Claudia), var fascinerende og interessant, kan hun stadig ikke helt forklare.

– Hun fortalte, at hun havde læst koranen og havde muslimske venner. For mig var det interessant at høre en amerikaner snakke om synet på muslimer i USA. Jeg ved ikke helt, hvad det var, men måske er det brasiliansk voodoo, griner Ellie, da hun husker tilbage på den aften, hun mødte Claudia.

Men en aften fyldt med intellektuel samtale, kemi og fascination sluttede med indre splittelse.

– Jeg tænkte, at det var forkert. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor jeg syntes, at denne kvinde var fascinerende, så jeg blev ret bange. Næste morgen vågnede jeg og vidste ikke, hvorfor hun stadig florerede i mit hoved. Jeg lå og tænkte på, hvad hun gjorde ved mig, som intet andet menneske har gjort før, siger Ellie med en klar stemme.

Ellie JokarIngen taler om det

Ved siden af musik og skuespil har Ellie også arbejdet med udsatte unge, der står i samme dilemma som hende selv. De unge har ikke haft nogen at tale med, og nogle lever i dag et dobbeltliv pga. deres seksualitet.

– Jeg synes, det er vigtigt at tale om det og få folk til at forstå, at man ikke selv kan styre, hvem man forelsker sig i. Det er ikke et nemt valg, forklarer Ellie.

– Programmet handler om at finde ens seksualitet. Det er jo ikke noget, man finder ud af i løbet af en uge. Jeg prøver bare på at få et budskab ud og sætte en debat i gang. Dette er ikke et Ellie-problem, men et universelt problem. Der er sikkert mange, der vil tænke at jeg vil have at alle muslimer springer ud, men det er ikke en dokumentar om religion, men om mennesker, forklarer hun.

Flere gange understreger Ellie, at programmet ikke handler om religion eller islam, men derimod om at fremvise den proces mange gennemgår for at finde ud af, hvem de er.

– Jeg synes stadig, at det er forkert, at jeg har disse følelser og tanker, for det er ikke en del af de værdier, som jeg er vokset op med. Det er ikke en del af den verden jeg kommer fra. Jeg prøver derfor stadig at bearbejde det for at finde ud af, om jeg skal tænke med hovedet eller med hjertet, siger Ellie og lader sætningen hænge i luften for så at gribe den igen.

– Jeg har fået kontakt til en masse kvinder i gennem Facebook, både muslimer og ikke-muslimer, der skriver at de har været sammen med andre kvinder eller er faldet for kvinder, men at de ikke ser sig selv som lesbiske. De forelsker sig i mennesket, ikke i religionen, hudfarven eller seksualiteten. Folk skal se ud over det, for programmet er ikke et lesbisk program om to kvinder.

Den indre konflikt

I tilblivelsen af serien har Ellie haft 100% kontrol og arbejdet tæt sammen med sin mor.

– Min mor støtter mig, men har sagt at det skal gøres på en ordentlig måde. For hende skulle det ikke være et lesbisk program, der handler om en muslimsk pige, som springer ud på dansk TV. For min mor har det også været vigtigt, at det ikke skulle være endnu et reality program med fest og farver. Jeg har lagt enormt meget arbejde i, at det skulle være så ægte og troværdigt et program som muligt, forklarer hun.

For både mor og datter handler det i høj grad om, at seerne skal få noget ud af at følge med i serien.

– Jeg prøver at vise rejsen som en identitetsdannelse, om de ting mange mennesker kæmper med i deres liv. Det er ting, som de går i gennem, uanset hvor gamle de må være, fortæller Ellie, der har iransk baggrund og er opvokset i den islamiske tro.

– Jeg siger ikke, at muslimer skal springe ud som homoer og være sammen på kryds og tværs. Jeg siger bare at man skal lytte til sig selv. For vi har alle nemt ved at blive revet med i dette samfund, der ofte er præget af flokmentalitet, hvor alle helst skal gøre det samme. Hvis man skiller sig ud, så bliver man udstillet eller hånet. Det er en af konsekvenserne ved at skille sig ud, siger hun.

Ellie JokarVil ikke provokere

“Hvem f… er Ellie” skal få folk til at tale om og debattere seksualitet hjemme i stuerne.

– Jeg har tidligere sagt, at jeg ikke er en præmieperker. Det handler ikke om mod, men om at åbne op og tale om et emne, få taler om. Jeg vil meget hellere skabe debat, så folk kan tale frit uden at blive frosset ude af deres familier.

Når man vælger at tale om seksualitet som muslimsk kvinde, kan det for nogen virke en smule provokerende.

– Når man er én af de første til at italesætte dette dilemma, så ender man med at få nogle tæsk. Jeg undrer mig over, hvorfor vi mennesker ikke tør at elske lige meget hvad. Jeg spørger bare seerne, om de nogensinde har elsket en for så at få af vide, at det må de ikke. Der er så mange tabubelagte emner, når det handler om kærlighed, siger Ellie.

Samfundets behov for at proppe Ellie i en boks har dog altid været noget, som hun har rystet på hovedet af.

– Jeg har aldrig prøvet at passe ind i nogle bokse, og det prøver jeg heller ikke med dette program. Jeg vil ikke puttes i en boks. Det var en af mine største bekymringer, da jeg lavede det her. For tænk hvis jeg i fremtiden bliver typecastet som en lesbisk muslim, hver gang jeg skal spille en rolle. Det ville jeg blive ked af, siger Ellie og ryster rastløst på hovedet.

Ellie nævner igen, at det ikke handler om religion eller islam.

– Jeg er i konflikt med kulturen og ikke religionen. For der er ingen religioner, der bifalder homoseksualitet. Ligegyldig hvilken religion man tilhører, så får man svaret, at homoseksualitet ikke er accepteret. Det er den måde, jeg er opdraget på. Det er dog ikke min religion, der afgør om jeg gør det ene eller andet, men mig som menneske og individ, slår Ellie fast.

Ellie JokarHar allerede fået tæsk

Selvom danskerne kun har set andet afsnit, så har Ellie Jokar allerede fået nogle tæsk. Det er ikke noget, der rør hende for hun har fået dem siden “Det slører stadig” kørte over skærmen. Hvis der er noget, hun kunne sige til dem, der overfuser hende i ly af computerskærmene, så skulle det være, at hun er ligeglad.

– Jeg ville sige: “I don’t give a fuck”, for de lever ikke mit liv. Jeg prøver ikke at pådutte dem mit liv, så hvis de er utilfredse er det deres problem. Skal jeg leve mit liv sådan som de gerne vil have, at jeg skal leve? Det har jeg aldrig gjort, så hvorfor skal jeg gøre det nu som 35-årig? Hvorfor skal jeg ændre min livsstil og den måde jeg ser verden på? Jeg synes, de har et problem, ved ikke at turde tale om det, og faktisk er jeg for gammel til at tage mig af det, siger Ellie selvsikkert og når at snige endnu en sætning ind, inden dikatfonen slukkes.

– Jeg kan hverken tilfredsstille danskerne eller det muslimske samfund. Jeg har fået så mange tæsk med “Det slører stadig”, men det holder mig ikke fra at lave noget næste gang, hvor jeg er “den gode muslimske pige”, siger Ellie.

Hvis du endnu ikke har fået øjnene op for “Hvem f… er Ellie” på DR3, kan du følge med lige her

Comments are closed.