DEN RØDE JORD I MZUZU

Trine Andersen udgav sidste år sin roman ’Den røde jord i Mzuzu’. Den handler om en dansk kvinde, Alice, der efter sin 30 års fødselsdag siger farvel til sin lejlighed i Ørestaden og sit job på universitet for at rejse til Afrika. Valget falder tilfældigvis på landet Malawi og landsbyen Nkhata Bay.

Af Pia Mathilde Blichfeldt Henriksen  Foto: Gyldendal 

Alice køber et hus i Afrika, og turen starter med diarré og et møde med en afrikansk journalistfreelancer, som senere tager hende med ud på opgaver. Blandt andet da han skal dække en politisk demonstration i Mzuzu. Hun møder også to englændere, der forsøger sig inden for turisme, hun bliver gode venner med de lokale sælgere og sin husholderske, og så skaber hun en bogklub, hvor de lokale kommer og diskuterer de bøger, hun har skaffet hjem fra Danmark.

’Den røde jord i Mzuzu’ er egentlig en rigtig ærlig bog, som viser den hvide kvindes sårbarhed i et afrikansk land. Hun er fascineret af det eksotiske og draget af de politiske uroligheder. Jeg vil vædde med, at hun føler sig en lille smule mere ægte, efter hun har været involveret i en demonstration i Mzuzu, hvor hun oplever magthavernes brutalitet over for sit folk. Hun er en utilpasset kvinde, der er stukket af fra det magelige liv i Danmark. De gifte veninder med børn, hendes mor, der går mere op i image end sin datter og affæren med en ældre mand. Hun er forfængelig, har sex for bekræftelsens skyld og er egentlig lidt smådesperat, når det kommer til mænd.

Men i Malawi er hun et behageligt menneske, og jeg nød at følge hende. Hun ender med at være ret cool med de fleste ting. Rejsen til Malawi er ikke en dannelsesrejse, men mere et tilflugtssted. Alice har ikke den autoritet, der skal give læseren svar på livets store spørgsmål. Hun får den heller ikke, og det er heller ikke fordi, man kommer rigtig ind under huden på de politiske og sociale forhold i Malawi. Måske derfor er den ægte. Fordi det kunne være mig selv. Fordi det kunne være virkelighed for mange, og dermed er det ikke en ekstraordinær historie, men en historie om en almindelig forfængelig dansk kvinde i et afrikansk land.

Den kan virke banal, men jeg synes, den er modig.

Den får 4 EM-stjerner.

Du kan købe “Den røde jord i Mzuzu” for 299,95kr. her

 

Comments are closed.