”De forklædte piger fra Kabul”

ItemImageI Afghanistan klædes nogen piger i drengetøj. Det gør man af forskellige årsager, bl.a. fordi der skal være en dreng i en familie, hvis familien skal opnå en vis status. Det snakkes ikke så meget om det, men alle ved det. Den svensk journalist,Jenny Nordberg, blev interesseret i dette fænomen og har talt med mange af pigerne, som har levet deres liv delvist klædt som drenge. Det usædvanlige væv af personlige fortællinger giver læseren mulighed for at få en fornemmelse af, hvad det vil sige at være en kvinde i dagens Afghanistan.

Af Tatjana Kristensen Foto: Presse

Forskellige kvindeskæbner

I bogen berettes stille og roligt om personlige skæbner af forskellig slags. Læseren møder en moderne, kvindelig afghansk politiker, en læge, en mor til tre børn, en teenagepige, som ikke ville giftes, en ugift kvinde i trediverne og mange andre. De er alle meget forskellige, og deres skæbner og liv ligner ikke hinanden. Men én ting har de til fælles: hver eneste af dem har levet som en dreng i en periode i deres liv. Og det påvirkede deres skæbner på vidt forskellig måde.

Forfatteren Jenny Nordberg knytter de personlige fortællinger sammen med sine egne overvejelser og tanker om fænomenet, og ikke mindst med tilbageblik på kvinderettighedernes historie. Bogen rummer også sammenligninger med vestlig kultur og til læserens store overraskelse viser det sig at forskelen måske ikke så stor, som man umiddelbart skulle forvente.

Uofficielle fortællinger

Bogen ligner ikke en sædvanlig, tør fagbog, fyldt med ulæselige statistikker eller uforståelige tal. Den er skrevet i en meget personlig stil, og kan læses som skønlitteratur, med stor interesse. Personerne kommer meget tæt på læseren, ikke mindst på grund af de mange hverdagsdetaljer, der beskrives sammen med historierne. Man kan sammenligne bogen med ”Kvinderne i Kabul” af amerikanske Deborah Rodriguez. Deborah er frisør og har åbnet en skole i Kabul for afghanske kvinder som vil være frisører.

Begge bøger er fortællinger ”fra den anden side” – fra den uofficielle side, som så tit viser sig at være den side, hvor kvinden befinder sig. ”De forklædte piger fra Kabul” har et meget let, venligt og velskrevet sprog. Historierne er rørende og fortællingerne er levende.

Forfatterens overvejelser og vurderinger fylder ikke så meget i bogen, og når de er der, er de spændende og langt fra de typiske klicheer.

”De forklædte piger fra Kabul” får 5 EM-stjerner og kan købes på Saxo for 299,95kroner

 

Comments are closed.