AFRIKA-TRILOGIEN

Jeg troede, jeg havde begivet mig ud på en umulig opgave, da jeg begyndte at læse Jakob Ejersbos Afrika-trilogi. Jeg havde set flere venner og familiemedlemmer have trilogien stående i bogreolen, men ingen havde fået læst den. Den var simpelthen for deprimerende, fik jeg at vide. Men da jeg kom i gang, kunne jeg ikke stoppe før hele trilogien var læst. Jacob Ejersbos Afrika-trilogi er fascinerende – grim – men helt og aldeles fascinerende. 

Af Pia Mathilde Blichfeldt Henriksen

Omdrejningspunktet i de tre bøger er byen Moshi i Tanzania, hvor man møder en masse personer med forskellige baggrunde. Det de har tilfældes, særligt hovedpersonerne Samantha fra ’Eksil’ og Christian og Marcus i ’Liberty’, er, at de forsøger at overleve i et fuldstændig ubarmhjertigt Tanzania og forsøger at løfte sig ud af den skæbne, de er efterladt med.

I første bog ’Eksil’ møder man Samantha, der har boet sammen med sin familie i Tanzania, siden hun var tre år. Hun er oprindeligt fra England, men hendes forældre driver et hotel samtidig med, at faderen er lejesoldat. Ligesom med den danske karakter Christian får man en fornemmelse af disse unge menneskers følelse af ikke at høre til nogen steder. I Afrika bliver de betragtet som europæere, men Afrika har for længst fjernet den mindste snert af europæisk mentalitet i dem.

Situationen i Tanzania i 1980’erne er præget af korruption, fattigdom, AIDS, prostitution, stoffer, og selvom både danske Christian og tanzanianske Marcus repræsenterer en højere moralsk standard end gennemsnittet, er det uundgåeligt for alle ikke at blive suget ned i flugten af fristelser.

Afrika er ikke længere det samme, efter jeg har læst trilogien. Forfatteren skildrer et samfund, hvor alle gode intentioner drukner i et menneskeligt helvede, hvor det er alles kamp mod alle, og hvor alkoholisme og sex er de eneste fix’, der kan gøre situationen udholdelig. Samtidig skildrer Jakob Ejersbo et Afrika, man ikke kan forlade, heller ikke selvom man som de få har en billet væk derfra. På samme måde som personerne i bogen – fascinerede dette helvede også mig. Det efterlod mig med spørgsmålet: hvordan kan noget så grusomt virke så tiltrækkende på mennesker?

Jeg fandt ’Eksil’ og ’Liberty’ helt suveræne, og men bogen ’Revolution’ mangler lidt af den styrke, de andre to bøger har. Samlet får Afrika-trilogien 5 ud af 6 EM stjerner.

Bøgerne kan købes Saxo

Comments are closed.